Skip to main content

Σταθάκης: 1,2 δις ευρώ εισέρρευσαν στα ταμεία της ΔΕΗ

Θα εφαρμόσουμε την συμφωνία για τους λιγνίτες, αποτελούν το 9% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας από τη Βουλή.

Αισιόδοξος για την πορεία της ΔΕΗ εμφανίστηκε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό λέγοντας πως το Δεκέμβριο στην επιχείρηση εισέρρευσε 1,2 δις ευρώ. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η επένδυση στο Ελληνικό είναι στην τελική ευθεία.

Όπως είπε ο υπουργός το 1,2 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν στα ταμεία της ΔΕΗ προέρχεται:

- Από όλα τα «ΟΙΚΟ» της περιόδου 2012-’15 που είναι 350 εκατομμύρια
- Από τον ΑΔΜΗΕ 340 εκατομμύρια
- Από την εξόφληση χρεών του Δημοσίου και προκαταβολές 430 εκατομμύρια.

«1,2 δις πήρε η ΔΕΗ δεν πρόκειται να καταρρεύσει χρηματοοικονομικά τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.»

Μάλιστα ο κ. Σταθάκης απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης η οποία τον κατηγορούσε ότι η ΔΕΗ θα καταρρεύσει

«Είπατε ότι θα καταρρεύσει τον Ιούνιο, δεν κατέρρευσε, ακολούθησε ο Σεπτέμβριος δεν κατέρρευσε πάλι, ήταν να άρουν οι τράπεζες την εμπιστοσύνη τους δεν το έκαναν και φτάσαμε στο μαγικό Δεκέμβριο που ο απολογισμός είναι 1,2 δις εισροή χρημάτων στην ΔΕΗ».

Ακόμη ο κ. Σταθάκης παρουσίασε από το βήμα της Βουλής το πρόγραμμα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

«Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και με διαπραγμάτευση με τους εταίρους καταλήξαμε σε συμφωνία. Δεν συζητάμε για υδροηλεκτρικά ή άλλες μονάδες. Θα εφαρμόσουμε την συμφωνία για τους λιγνίτες. Αποτελούν το 9% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και το 40%των λιγνιτικών. Ταυτόχρονα συναποφασίσαμε ότι τα ΝΟΜΕ θα απογειωθούν κατ αναλογία της πώλησης μονάδων όταν αυτή ολοκληρωθεί. Έχουμε λοιπόν μια ισορροπημένη συμφωνία. Προχωράμε βήμα βήμα και ισχυροποιείται το επιχείρημα που λεμε ότι μεσα από αυτές της πρωτοβουλίες η ΔΕΗ θα παραμείνει πυλώνας παροχής ενέργειας. Μέσα από αυτές τις αλλαγές θα συνεχίσει να παράγει ενέργεια κοντά στο 50% και θα έχουμε ενεργειακό σύστημα σταθερό και απελευθερωμένο με άλλους παίχτες στην αγορά. Αλλά σταθερό και σίγουρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μετάβασης».

Ο κ. Σταθάκης μίλησε και για την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό λέγοντας ότι στο γραφείο του υπάρχει για υπογραφή το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα προσφορά στην επένδυση.

Όπως εξήγησε οι διαδικασίες για την επένδυση του Ελληνικού έγιναν σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, πέρασε από το ΚΑΣ και πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία. «Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο υπουργείο για να δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για το ελληνικό, για το οποίο χύσατε πολλά κροκοδείλια, τελικά νομιμοποιήθηκε».