Skip to main content

Το προφίλ της Ολιμπίκ Ντόνετσκ παρουσιάζει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Η επίσημη ιστοσελίδα του «Δικεφάλου» παρουσίασε την αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League

Το προφίλ της αντιπάλου του ΠΑΟΚ, Ολιμπίκ Ντόνετσκ στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League παρουσιάζει η επίσημη ιστοσελίδα του «Δικεφάλου».

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την ουκρανική ομάδα:

Η περίπτωσή της παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δεν έχει μεγάλη ιστορία καθώς ιδρύθηκε το 2001 στην πόλη του Ντόνετσκ. Στο υψηλότερο επίπεδο αγωνίζεται μόλις από το 2014, ενώ τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ θα είναι τα πρώτα της ιστορίας της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η πορεία της χαρακτηρίζεται εντυπωσιακή, καθώς μέσα σε μία τριετία κατάφερε να καθιερωθεί στις μεγάλες ομάδες της χώρας, να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο και να φτάσει μία φορά μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ουκρανίας.

Η ομάδα στηρίζεται κυρίως στα δικά της παιδιά που προωθούνται από τα Τμήματα Υποδομής του Συλλόγου, γεγονός που δίνε ομοιογένεια στο ρόστερ. Στα αρνητικά η απομάκρυνση της ομάδας από την φυσική της έδρα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στο Ντόνετσκ».

Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας

Δεν είναι όμως μόνο οι παίκτες που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του Συλλόγου. Είναι και ο προπονητής. Στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται ο Ρομάν Σανζάρ, πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας.

Ο Σανζάρ αγωνίστηκε στην Ολιμπίκ από το 2004 μέχρι το 2012 και μόλις αποχώρησε από την ενεργό δράση, εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ της ομάδας, στο πλάι του Ρομάν Πιλιπτσούκ, ο οποίος απολύθηκε το 2013, με την διοίκηση να αποφασίζει να δώσει τα ηνία στον Σανζάρ.

Έτσι σε ηλικία 34 ετών ο Ουκρανός ανέλαβε την ομάδα και έκτοτε μετρά μόνο επιτυχίες. Άνοδος στην πρώτη σεζόν, δύο εύκολες παραμονές στην πρώτες σεζόν στην πρώτη κατηγορία, και ευρωπαϊκό εισιτήριο στην τρίτη.

Πολλές αλλαγές στο ρόστερ

Το καλοκαίρι ήταν δύσκολο για την ουκρανική ομάδα. Από το ρόστερ αποχώρησαν 12 ποδοσφαιριστές. Μεγαλύτερες απώλειες οι δύο πρώτοι σκόρερ της ομάδας, Ποστουπαλένκο και Ματιάζ, οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την ομάδα την περασμένη σεζόν.

Απώλειες υπήρξαν όμως και στο πίσω μέρος του γηπέδου, με την αποχώρηση του Ντμίτρο Γκρίσκο να αφαιρεί πολύτιμη εμπειρία από τα μετόπισθεν της ομάδας.

Όσων αφορά στο κομμάτι των αφίξεων, η ομάδα απέκτησε πέντε ποδοσφαιριστές, με τον Αντόν Κραβτσένκο να είναι το όνομα που ξεχωρίσει. Αγωνίζεται στην θέση του σέντερ μπακ και ήρθε στην ομάδα με ελεύθερη μεταγραφή από την Σταλ.

Το αστέρι

Η Ολιμπίκ Ντόνετσκ είναι μία ομάδα που βασίζεται στην ομαδική λειτουργία και λίγοι είναι οι ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν. Ο τερματοφύλακας της ομάδας Ζαουρί Μακχαράντζε προσδίδει ασφάλεια και ήταν εξαιρετικός την χρονιά που έφυγε, ενώ πολύτιμη ήταν και η συμβολή του αριστερού μπακ Ντμίτρο Νεμχανίνοβ, ο οποίος ήταν ο πρώτος παίκτης της ομάδας σε ασίστ με έξι.

Εκείνος όμως που μπορεί να κάνει την διαφορά είναι ο Αντρίι Μπογκντάνοφ. Ο Ουκρανός αμυντικός χαφ ήρθε στην ομάδα πέρυσι το καλοκαίρι από την Βολίν Λουτσκ και αποδείχθηκε λίρα εκατό. Αποτελεί τον εγκέφαλο της ομάδας στο γήπεδο, είναι αυτός που συνδέει τις γραμμές, ενώ μπορεί να προσφέρει και στο σκοράρισμα. Πέρυσι ολοκλήρωσε την σεζόν με 23 συμμετοχές, τέσσερα γκολ και μία ασίστ.

Το γήπεδο

Η ομάδα δεν αγωνίζεται στην φυσική της έδρα στο Ντόνετσκ αλλά έχει μετακομίσει στο Κίεβο. Χρησιμοποιεί το στάδιο Βαλερί Λομπανόφσκι. Το γήπεδο χτίστηκε το 1934 και μπορεί να φιλοξενήσει 16.873 φιλάθλους. Το στάδιο υπέστη μεγάλες καταστροφές τον Ιανουάριο του 2014 κατά την περίοδο του Euromaidan, του κύματος διαδηλώσεων που είχε ξεσπάσει στην χώρα και είχαν να κάνουν σχετικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μέχρι τώρα παρουσία της στα φιλικά και το πρόγραμμα

Οι Ουκρανοί έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους καθώς την Κυριακή (16.07) ξεκινούν οι υποχρεώσεις του για το πρωτάθλημα. Στην πρεμιέρα η Ολιμπίκ θα αντιμετωπίσει την Ολεξάντρια εκτός έδρας, ενώ την δεύτερη αγωνιστική, πέντε μέρες πριν συναντηθεί με τον ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει στην έδρα της Ζίρκα.

Τις προηγούμενες ημέρες η ομάδα έδωσε τρία φιλικά και γνώρισε ισάριθμες ήττες από Κόλος Κοβάβλικα (1-0), Ιλίτσεβετς (1-3) και Χέλιος (2-1).