Skip to main content

0+ house: Το πιο... πράσινο σπίτι, έτοιμο σε έξι μήνες

Τρεις ημερίδες για την πράσινη δόμηση και τις έξυπνες πόλεις στη φετινή Infacoma. Το σπίτι 0+house, το πρώτο modular, οικολογικό σπίτι στην Ελλάδα.

Έντονα ...«πράσινη» θα είναι η φετινή Infacoma, καθώς στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κλαδικής έκθεσης για τα δομικά υλικά, το DPOINT Green Village, με τρεις επιστημονικές ημερίδες και το πρώτο ελληνικό , modular, πράσινο σπίτι, το «0+house», δείχνουν τις εξελίξεις και το δρόμο στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική αλλά και την ενεργειακή εξοικονόμηση  στη κατασκευή όπως και στη χρήση κατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων.

Όπως τονίζει ο κ. Κώστας Κουτσαντωνάκης του Interiors from Greece, το DPOINT Green Village είναι η «πράσινη» εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΔΕΘ HELEXPO και το Interiors from Greece και εστιάζει σε έννοιες όπως βιωσιμότητα, εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίηση νέων πόρων. Επιπλέον, δίνει έμφαση στη συμβολή που έχουν οι εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ο οικιακός αυτοματισμός στο σχεδιασμό κτιρίων με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, προκειμένου να δημιουργηθούν οι «Έξυπνες Πόλεις» του μέλλοντος. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί παράλληλα με τις εκθέσεις Infacoma και Aqua-Therm (Περίπτερο 13) και θα περιλαμβάνει την παρουσίαση του 0+ house και του συνεδρίου DPOINT Green Conference, κατά το οποίο, μέσα από τρεις ημερίδες, εξέχουσες προσωπικότητες του κλάδου θα «ρίξουν φως» στις πράσινες κατασκευές.

Βασικός πρωταγωνιστή του DPINT Green Village είναι το 0+ house 3D Theater Box. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν κατά μήκος ενός εκθεσιακού διαδρόμου ο οποίος θα απαρτίζεται από αρχιτεκτονικά σχέδια και θα καταλήγει σε ένα σκοτεινό Theater Box. Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθήσουν την εικονική περιήγηση σε όλες τις φάσεις κατασκευής του πρώτου modular, προκατασκευασμένου, οικολογικού σπιτιού στην Ελλάδα που έχει ως βασικό γνώμονα τη φύση και την προστασία της.

Χάρη στο βιοκλιματικό του σχεδιασμό, τα επιλεγμένα υλικά κατασκευής προσαρμόζονται πλήρως στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του τόπου εγκατάστασης του. Την ίδια στιγμή, η ηλιακή ακτινοβολία και το φυσικό φως αξιοποιούνται στο μέγιστο ενώ η μορφολογία του κελύφους - μέσω της χρήσης συγκεκριμένων υλικών και μεθόδων - συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.
To 0+ house, έχει σχεδιαστεί από την Makridis Associates Architects. Tην ηλεκτρομηχανολογική μελέτη έχει κάνει η I.E.Παπαγρηγοράκης & Συνεργάτες ενώ τη στατική μελέτη έχει εκπονήσει η Πενέλης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.

Το 0+ house, αποτελεί όχι μόνο την «πράσινη» λύση για μία σύγχρονης αντίληψης μονοκατοικία, αλλά και μία λύση που υπερτερεί των συμβατικών αφού μπορεί μελετητικά και κατασκευαστικά να ολοκληρωθεί και να στηθεί σε διάστημα έξι μηνών και σε κόστος κατά περίπου 30% χαμηλότερο από μία συμβατική κατασκευή.

Όπως είπε στη Voria.gr ο αρχιτέκτων κ. Θοδωρής Μακρίδης, της Makridis Associates, το συγκεκριμένο σπίτι μπορεί να καλύψει ανάγκες των χρηστών, σε ένα επίπεδο, με καλύψεις από 60 τ.μ. έως και 300 τ.μ.

Το 0+ house, για τις ενεργειακές ανάγκες της κατοικίας, κάνει συνδυασμένη χρήση φωτοβολταϊκών και γεωθερμίας, ενώ η καλή ενεργειακή απόδοση εξασφαλίζεται από το βιοκλιματικό σχεδιασμό, δηλαδή τη διάταξη των όγκων και την θέση των εσωτερικών χώρων, όπως επίσης από τη χρήση πιστοποιημένων υλικών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τη συλλογή και διαχείριση του βρόχινου νερού, τα κουφώματα θερμοδιακοπής κ.αλ.

Το 0+house, είναι ένα προκατασκευασμένο σπίτι, στο οποίο δεν χρησιμοποιούνται τούβλα και σκυρόδεμα. Το σπίτι αποτελείται από συναρμολογούμενα μεταλλικά πλαίσια και τοίχους που εσωτερικά ντύνονται με γυψοσανίδες και εξωτερικά με θερμοπροσόψεις, στήνεται δε σε διάστημα 15-20 ημερών πάνω σε εδαφόπλακα.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και η «πράσινη» δόμηση έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα, τόσο στην αγορά της κατοικίας όσο και των επαγγελματικών χώρων,  λόγω και των προσαρμογών που έχουν έχει στη νομοθεσία, επισήμανε ο κ. Μακρίδης.

Υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση μίας κατασκευής, που αποτελούν προϋπόθεση για έκδοση οικοδομικής αδείας, με έμφαση που κυρίως δίνεται στις θερμομονώσεις και τα κουφώματα όπως και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά όχι τοσο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Η ενεργειακή εξοικονόμηση απασχολεί πλέον και τους χρήστες, ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις, όπως στις περιπτώσεις μεγάλων καταναλώσεων σε συγκροτήματα ξενοδοχειακά αλλά και σε κτίρια μεγάλων επιχειρήσεων.

Το «πράσινο» κτίριο, θα πρέπει να αξιοποιήσει τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας που προσφέρονται για ενεργειακά έξυπνες κατασκευές οι οποίες παράλληλα εξασφαλίζουν, ειδικά στην κατοικία, χαμηλότερη δαπάνη κατασκευής (σ.σ. εργατικά, ασφάλιστρα) και οικονομικότερη χρήση και συντήρηση,  παράλληλα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.