Skip to main content

Το «πράσινο» πλάνο του δήμου Πυλαίας για τη διαχείριση απορριμάτων

Τι περιλαμβάνουν οι δεκαεπτά προτάσεις του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμάτων, στο πλαίσιο του ΤΣΔΑ 2016 – 2020

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη το «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) 2016 – 2020», που εκπονήθηκε από εσωτερική ομάδα στελεχών του δήμου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (Ιούλιος 2015), όπως επικυρώθηκε με την 49/15-12-2015 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α’ 174/2015).

Η απόφαση του ΔΣ μαζί με το ΤΣΔΑ θα κατατεθεί άμεσα στον αρμόδιο περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να ενσωματωθεί στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) και να είναι επιλέξιμο προς χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Η μεγάλη έκταση του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, η οικιστική διάρθρωση των τριών δημοτικών ενοτήτων με τους έξι αστικούς πόλους και η συγκέντρωση σημαντικού αριθμού υπερτοπικών χρήσεων και λειτουργιών εντός των ορίων της δημοτικής επικράτειας, κατέστησαν απαραίτητη την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης με στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση, αρμοδιότητες και αναλυτικές περιγραφές των προτεινόμενων δράσεων και υποδομών, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την σταδιακή του υλοποίηση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των πολιτών προτείνονται οι ακόλουθες δεκαεπτά δράσεις που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου:

1.    Η δημιουργία ενός κεντρικού Πράσινου Σημείου σε επίπεδο Δήμου
2.    Η δημιουργία πράσινων δορυφορικών σημείων συλλογής σε κάθε οικισμό, σε περιοχές με πυκνή δόμηση και στα εμπορικά κέντρα του δήμου.
3.    Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων).
4.    Η χωριστή συλλογή πράσινων αποβλήτων χωρίς ανάμειξη με τα λοιπά ογκώδη απόβλητα.
5.    Η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης.
6.    Η ενίσχυση/οργάνωση δράσεων πρόληψης - επαναχρησιμοποίησης υλικών.
7.    Η ενίσχυση της Διαλογής στην Πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών & λοιπών αποβλήτων (συσκευασίες,  ΑΗΗΕ, Απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών).
8.    Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής χαρτιού στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες του δήμου.
9.    Η προώθηση της χωριστής συλλογής γυάλινων συσκευασιών.
10.    Η χωριστή συλλογή των ογκωδών αποβλήτων.
11.    Η χωριστή συλλογή ΑΕΚΚ.
12.    Η λειτουργία της ανταποδοτικής κάρτας δημότη.
13.    Η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης υλικών,
14.    Η οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας πρόληψης, ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας.
15.     Η οργάνωση κατάλληλου μηχανισμού διαχείρισης και ελέγχου και ο Εκσυγχρονισμός και οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.
16.    Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βρώσιμων ελαίων (τηγανελαίων)
17.    Η χωριστή συλλογή μικρών ποσοτήτων επικινδύνων αποβλήτων.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, «με ορίζοντα το 2020 προωθούμε τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του πολύτιμου περιβάλλοντος του δήμου μας. Καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα πλάνο που εναρμονίζεται με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία με στόχο τη  μείωση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων μέσα από δράσεις πρόληψης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Με προσεκτικό σχεδιασμό δίνουμε αυξημένο ρόλο στις υπηρεσίες μας που αναλαμβάνουν να οργανώσουν και να υλοποιήσουν όλες τις απαιτούμενες δράσεις με την ενεργό συμμετοχή του δημότη – κατοίκου που θα επιτευχθεί μέσα από στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης παράλληλα με παροχή κινήτρων».