Skip to main content

Το πόρισμα της νεκροψίας για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-Ναμ

Η δολοφονία του ετεροθαλή αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας διαπράχθηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα VX, που θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ κατέληξε από σοβαρότατη παράλυση, που προκλήθηκε από ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα, σύμωνα με το πόρισμα της νεκροψίας.

Η δόση ήταν τόσο υψηλή, που ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας πέθανε μέσα σε 15-20 λεπτά, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας, ανακοινώνοντας το πόρισμα. Την Παρασκευή, οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν ότι η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-Ναμ, στις 13 Φεβρουαρίου, διαπράχθηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα VX, που κατατάσσεται στα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο παράγοντας VX είναι μια πιο θανατηφόρα μορφή του αερίου σαρίν, άοσμη και εξαιρετικά τοξική. Οι νευροτοξικοί παράγοντες προκαλούν υπερβολικό ερεθισμό των αδένων και των μυών, με αποτέλεσμα να τους κουράζουν. Με τη δράση αυτή ο VX προσβάλλει τη λειτουργία της αναπνοής και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε μερικά λεπτά μετά την έκθεση σε αυτόν.

Η δόση που χορηγήθηκε στον 45χρονο ήταν τόσο υψηλή που «επηρέασε την καρδιά του, τους πνεύμονές του. Επηρέασε τα πάντα», είπε ο υπουργός Υγείας, Σουμπραμάνιαμ Σατασίβαμ.

Ασφαλής ο τερματικός σταθμός του αεροδρομίου

Παράλληλα οι αρχές της Μαλαισίας δήλωσαν ότι είναι ασφαλής, απαλλαγμένος από κάθε κίνδυνο ο τερματικός σταθμός του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ, στον οποίο δολοφονήθηκε ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ.

Το προσωπικό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας φορώντας λευκές στολές προστασίας εξέτασαν εξονυχιστικά κατά τη διάρκεια της όλης νύχτας τις εγκαταστάσεις, μετά τις αποκαλύψεις από τη Μαλαισία την Παρασκευή για τον παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-Ναμ στις 13 Φεβρουαρίου.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει μεγάλο μέρος της αίθουσας αναχωρήσεων του Τερματικού 2 του διεθνούς αεροδρομίου ώστε να μπορέσουν μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας να ανιχνεύσουν τυχόν ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα στον χώρο αυτό.

Οι αρχές ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι ο χώρος είναι ασφαλής και τίποτα επικίνδυνο δεν βρέθηκε.

Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης διακρίνεται ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ, τον οποίο πλησιάζουν από πίσω δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων του ρίχνει κατά τα φαινόμενα κάτι στο πρόσωπο. Ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ-Ουν οδηγείται στη συνέχεια στην κλινική του αεροδρομίου πριν καταλήξει κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

"Η αστυνομία απέκλεισε τρεις περιοχές: το σημείο όπου έγινε η επίθεση, τις τουαλέτες όπου οι δύο ύποπτες έπλυναν τα χέρια τους και τον δρόμο που ακολούθησε ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ για να πάει στην κλινική του αεροδρομίου. Η αστυνομία αφαίρεσε τις κορδέλες ασφαλείας", δήλωσε εκπρόσωπός της.

Μια από τις ύποπτες, η 25χρονη Ινδονήσια Σίσι Αϊσίγια, δήλωσε ότι έλαβε ποσό αντίστοιχο των 90 δολαρίων για να μετάσχει σε αυτό που πίστευε ότι ήταν τηλεοπτική εκπομπή με κρυμμένη κάμερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο διπλωμάτη που επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης.

Η άλλη γυναίκα, η 28χρονη Βιετναμέζα Ντοάν Τι Χουόνγκ, είπε στις αρχές του Βιετνάμ ότι παγιδεύτηκε, καθώς και αυτή νόμιζε πως μετείχε σε ένα αστείο που βιντεοσκοπείτο.

Ένας Βορειοκορεάτης συνελήφθη επίσης στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία και κρατείται.

Η αστυνομία υποπτεύεται επίσης τέσσερις Βορειοκορεάτες που διέφυγαν από τη Μαλαισία την ημέρα του εγκλήματος για να επιστρέψουν στην Πιονγκγιάνγκ, και θέλει να ανακρίνει τρεις άλλους, συμπεριλαμβανομένου ενός διπλωμάτη στην Κουάλα Λουμπούρ.

Από την αρχή της υπόθεσης, η Νότια Κορέα έδειξε τον γειτονικό της Βορρά, επικαλούμενη την "πάγια εντολή" του ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν για εξόντωση του ετεροθαλούς αδελφού του, επικριτή του καθεστώτος του, ενός από τα πιο κλειστά παγκοσμίως.