Skip to main content

Το πιο hot τραπεζικό θέμα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή

Επιχειρείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Αυτή τη στιγμή είναι ενδεχομένως το πιο hot θέμα στο χώρο των τραπεζών. Ο λόγος αφορά στην αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής. Οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι επιχειρείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της, με τη διοίκηση της να κάνει ό,τι μπορεί για να συμπληρώσει το ποσό των περίπου 700 εκατ ευρώ, που απαιτείται με βάση το δυσμενές σενάριο, για να κλείσει τη διαδικασία. Ήδη, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ, έχει δηλώσει ότι θα δώσει το «παρών». Συνεπώς, η προσπάθεια ξεκινά με την διασφάλιση περίπου 320 έως 380 εκατ ευρώ, αναλόγως του σεναρίου που τελικώς θα επιλεγεί.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι για την περίπτωση ενδιαφέρεται έως και το Μέγαρο Μαξίμου. Το γεγονός είναι μάλλον εύλογο, αν αναλογισθεί κανείς το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς ενοίκους του είναι μηχανικοί και, κατά συνέπεια, μέλη του ΤΣΜΕΔΕ.

Στο μεταξύ, έκλεισε την Τετάρτη το βράδυ και τοβιβλίο της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους μικρομετόχους της. Είναι η μοναδική από τις τέσσερις συστημικές, που έκανε αυτό το «άνοιγμα», επιχειρώντας να καλύψει το προβλεπόμενο ποσό. Και πήγε καλά. Ετσι, έκλεισε ο κύκλος των αυξήσεων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους, που ελπίζεται να είναι και η τελευταία.