Skip to main content

Το περιουσιακό στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστόφια – Έρογλου

Ο Δ. Χριστόφιας και ο Ντ. Έρογλου συζήτησαν το περιουσιακό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου συζήτησαν το περιουσιακό σε απογευματινή δίωρη συνάντησή τους, την πρώτη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μετά την αναστολή των συνομιλιών στις 3 Ιουνίου.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η νέα ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτεχναϊμ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις 23 Ιουνίου, καθώς και στις 9, 22 και 28 Ιουλίου.

Δήλωσε επίσης ότι ο προεδρικός επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, θα συνεχίσουν να συναντώνται και θα επισκεφθούν την περιοχή του Λιμνίτη για να επιθεωρήσουν την πρόοδο των έργων που γίνονται για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στην περιοχή.

Η κ. Μπάτεχναϊμ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο και στις επόμενες συναντήσεις οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν να συζητούν το περιουσιακό, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στους δύο ηγέτες.

Ερωτηθείσα εάν υπήρξαν νέες προτάσεις κατά τη σημερινή συνάντηση, απάντησε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι «ήταν φιλική ατμόσφαιρα».

Kατά την επιστροφή του στο προεδρικό Μέγαρο ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις θέσεις τους και θα συνεχίσουν να συνομιλούν στις ημερομηνίες που έχουν καθορισθεί. Είπε επίσης ότι παράλληλα θα συναντώνται και οι σύμβουλοί τους.

Ερωτηθείς αν έχουν κατατεθεί νέες θέσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι δύο πλευρές έχουν επαναλάβει τις θέσεις τους». Ερωτηθείς κατά πόσο έχει θέσει θέμα εδαφικών αναπροσαρμογών και εποίκων, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Ασφαλώς και έθεσα και θα συνεχίσω να θέτω».