Skip to main content

Το παρασκήνιο του χθεσινού κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου

Η συζήτηση ήταν πολύωρη. Η πλειοψηφία των υπουργών πήρε το λόγο. Όλοι είχαν να πουν και να «προσθέσουν» κάτι.
Η συζήτηση ήταν πολύωρη. Η πλειοψηφία των υπουργών πήρε το λόγο. Όλοι είχαν να πουν και να «προσθέσουν» κάτι. Οι υποψιασμένοι αντιλαμβάνονταν αμέσως βεβαίως σε ποιους αναφέρονταν. Αλλά αυτό μικρό ρόλο έπαιζε. Οι αιτήσεις για εξαιρέσεις, διευκρινήσεις και ειδικές προβλέψεις έπεσαν βροχή. Ειδικά για το κομμάτι της αυτοτελούς φορολόγησης. Ουσιαστικά δόθηκε μάχη οπισθοφυλακής, καθώς όλοι ήξεραν ότι οι πιθανότητες για να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους ήταν μηδαμινές. Έπρεπε, όμως, να τα καταθέσουν, περίπου, για την τιμή των όπλων.

Κάπως έτσι περιέγραψε στη Voria.gr κυβερνητικός παράγοντας το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου «πέρασε» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, κατόπιν, πήρε το δρόμο για την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προς συζήτηση. Ο ίδιος έλεγε ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έσκασε ούτε ένα χαμόγελο και προτίμησε να μην αφήσει να... συναισθήματά του να εκδηλωθούν. Απέρριψε ασυζητητί τις περισσότερες από τις παρατηρήσεις των συναδέλφων του κι όπου τα έβρισκε «σκούρα» έστρεφε το βλέμμα του στον πρωθυπουργό.
Τότε παρενέβαινε ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έβαζε τα πράγματα στη θέση τους. Αυτό επαναλήφθηκε μια - δυο φορές και μετά το «παιχνίδι» έλαβε τέλος. Όλοι κατάλαβαν ότι τα περιθώρια είναι στενά και οι πιθανότητες για σοβαρές αλλαγές, πλην αυτών που είχαν προαποφασισθεί, ανύπαρκτες...