Skip to main content

Με αιχμές η συνάντηση των δημοτικών συμβούλων για τους διαγωνισμούς

Τι έγινε στη συνάντηση των δημ. συμβούλων που καλούνται να καταθέσουν για τους διαγωνισμούς Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης που ερευνώνται ποινικά

του Δημήτρη Παπανίκου

Χωρίς να καταλήξουν σε ενιαία υπερασπιστική γραμμή ολοκληρώθηκε η συνάντηση νυν και πρώην δημοτικών συμβούλων του δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν για τους διαγωνισμούς του τομέα Καθαριότητας που διερευνώνται ποινικά από τη δικαιοσύνη.

Η συνάντηση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ οι καταθέσεις ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα. Το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου θα διαβούν δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πολιτικά στελέχη της διοίκησης του δήμου, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη τα οποία ενεπλάκησαν στους διαγωνισμούς.

Η συνάντηση στο δημαρχείο κλείστηκε έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος, ωστόσο, παρέμεινε μόνον επί δεκάλεπτο. Ο δήμαρχος πήρε αυτή την πρωτοβουλία καθώς είχαν επικοινωνήσει μαζί του αρκετοί από τους εγκαλούμενους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι ανησυχούν καθώς καλούνται να καταθέσουν ως μηνυόμενοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις κλήσεις που παρέλαβαν πριν από το Πάσχα.

Στη συνάντηση μετείχαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και δικηγόρος Καλυψώ Γούλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Κουράκης, Θανάσης Παπαναστασίου, Λάζαρος Ζαχαριάδης, Πέτρος Λεκάκης, Ανέστης Τελίδης, Στεφανία Τανιμανίδου και οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Κυβέλη Ρουμελιώτη και Θέμις Σεβαστιάδης. Ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του, ενώ για λίγο παρέστη στη συνάντηση και ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης. Μετείχε, επίσης, ο νομικός σύμβουλος του δημάρχου Φωκίων Δεληγιάννης.

Δεν φταίνε οι αιρετοί

Στην παρέμβασή της η κ. Γούλα είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία καθώς οι αιρετοί εγκαλούνται ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής η οποία είχε εγκρίνει τους επίμαχους διαγωνισμούς, τονίζοντας πως τα μέλη αυτής της Επιτροπής δεν είναι δυνατόν να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες των διαγωνισμών και πως υποχρεωτικά εμπιστεύονται τις εισηγήσεις τις οποίες φέρνουν προς έγκριση οι επιτροπές διενέργειας των διαγωνισμών.

Τη θέση αυτή εξέφρασε και ο Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος άφησε σαφή αιχμή σε βάρος του αντιδημάρχου Καθαριότητας Θανάση Παππά, λέγοντας πως οι επιτροπές διενέργειας των διαγωνισμών θα έπρεπε να ελέγχονται από τον πολιτικό τους προϊστάμενο. Αντ’ αυτού, είπε ο κ. Κουράκης, είδαμε τον πολιτικό προϊστάμενο αυτών των επιτροπών να μας αδειάζει στο δημοτικό συμβούλιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Η υπόθεση είναι ανοιχτή σε πολλά ενδεχόμενα ως προς το ποινικό σκέλος της, ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος και δικηγόρος κ. Παπαναστασίου.

Από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους εκφράστηκε δυσφορία για τους χειρισμούς της διοίκησης του δήμου η οποία, θεωρούν, ότι τους άφησε ακάλυπτους, λέγοντας χαρακτηριστικά κάποιοι ότι «δεν είμαστε αυτοφοράκηδες».

Στη συνάντηση δεν παρέστησαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης παρότι είναι μεταξύ αυτών που έχουν κληθεί προς κατάθεση (Κυριζίδης, Αβαρλής κ.ά.). Μεταξύ των κληθέντων είναι και μέλη της τελευταίας Οικονομικής Επιτροπής η οποία, ωστόσο, δεν εμπλέκεται άμεσα στους επίμαχους διαγωνισμούς καθώς αυτοί είχαν εγκριθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2014. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, κάποιοι απ’ αυτούς τους συμβούλους προτίθενται να ζητήσουν από την Πταισματοδίκη η οποία θα πάρει τις καταθέσεις, να ματαιωθούν οι σε βάρος τους κλήσεις, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη στις υπό δικαστική διερεύνηση υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για τους επίμαχους διαγωνισμούς ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε τον περασμένο Γενάρη να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου. Οι διώξεις είναι προς το παρόν in rem και αφορούν τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας απιστίας, κατά περίπτωση.

Αμέσως μετά, η δικογραφία διαβιβάστηκε σε πταισματοδίκη προκειμένου να διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να προσωποποιηθούν οι κατηγορίες για όσους από τους εμπλεκόμενους, υπαλλήλους του τομέα Καθαριότητας, μελών της Οικονομικής Επιτροπής και των Επιτροπών Αξιολόγησης και Καλής Εκτέλεσης Έργων, προκύψουν ενδείξεις ενοχής.