Skip to main content

Το παρασκήνιο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών (φωτο+video)

Δεν έκανε δηλώσεις ο Φώτης Κουβέλης - Η οικειότητα του πρωθυπουργού με τον Νάσο Ηλιόπουλο και η παραίνεση Βίτσα στον διάδοχό του

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά και τον μίνι ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην τελετή ορκωμοσίας που έγινε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού, τα νέα μέλη της κυβέρνησης εμφανίστηκαν χαμογελαστά και αφού έδωσαν τον σύντομο πολιτικό όρκο, υπέγραψαν και στη συνέχεια χαιρέτησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Μετά την ορκωμοσία, ακολούθησε το καθιερωμένο πολιτικό πηγαδάκι με τον Φώτη Κουβέλη να είναι φανερά ευτυχής για την παρουσία του στο νέο κυβερνητικό σχήμα και τα νέα του καθήκοντα ως αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο ίδιος απέφυγε, ωστόσο, να κάνει δήλωση σε δημοσιογράφους κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν πολιτικά και όχι θρησκευτικά ενώ δεν υπήρξε εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού οι οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν με τη λέξη «δηλώνω» και όχι «ορκίζομαι».

Αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης ακολούθησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη Δραγασάκη, στον 3ο όροφο του υπουργείου.

Οι διάλογοι στο Προεδρικό Μέγαρο

Το κατώφλι του Μεγάρου πέρασε πρώτος ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ενώ τελευταία έφτασε η νέα υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Μάλιστα, εμφανής ήταν η οικειότητα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νάσου Ηλιόπουλου, που γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια.

«Ο ΠτΔ είναι, να ξέρεις, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και πρέπει να ενημερώνεται απευθείας», ήταν η επισήμανση του απερχόμενου από το Πεντάγωνο Δημήτρη Βίτσα προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη, ενώ ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και λίγο πριν ανταλλάξει χειραψία με τη νέα υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, είπε: «Πρόεδρε, θα προάγει τα γράμματα». 

Μετά την ορκωμοσία οι νέοι υπουργοί αποχώρησαν, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε, συνοδευόμενος από τους κ. Βίτσα και Τζανακόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Πηγή βίντεο: iefimerida.gr