Skip to main content

Το παρασκήνιο μιας απόφασης για την τακτική Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ

Ο «Τειρεσίας» μαθαίνει ότι ο Κυριάκος το ξανασκέφτηκε και τελικά αποφάσισε να εμφανιστεί στη Θεσαλονίκη πιο συγκρατημένος, απ' ό,τι αρχικά υπολόγιζε.

Για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ανακοινώσει μείωση των φορολογικών συνελεστών από εδώ, κατά την επίσκεψη του στην ΔΕΘ, η Voria.gr σας είχε ενημερώσει έγκαιρα, με ρεπορτάζ, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση στα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ. Οταν ακόμη οι περισσότεροι βρίσκονταν στις πλαζ, απολαμβάνοντας τα μπάνια του Αυγούστου.

Ομως, το ρεπορτάζ δεν τελειώνει εδώ. Κι αυτό γιατί ο «Τειρεσίας», έρχεται σήμερα να προσθέσει άλλο ένα κομμάτι στο γαλάζιο παζλ των εξελίξεων. Πληροφορείται λοιπόν ότι στην οδό Πειραιώς, λίγες ώρες πριν πάρει το αεροπλάνο για να ανέβει στη Θεσσαλονίκη, επικράτησαν περισσότερο ρεαλιστικές φωνές ως προς το τι ακριβώς θα πρέπει να ανακοινώσει ο πρόεδρος τους.

Ειπώθηκε, δηλαδή, στον Μητσοτάκη: «Είναι ανάγκη να πας στη Θεσσαλονίκη και να ανακοινώσεις όλες τις πρωτοβουλίες που ετοιμάζουμε; Σκέψου: Αν είναι θετικές (μειώσεις κλπ), στην κυβέρνηση θα δουν μήπως και όσο μπορούν, να τις αντιγράψουν. Αν είναι επώδυνες, θα στρέψεις εναντίον μας τα βέλη της κριτικής τους και θα αποσπάσεις την προσοχή του κόσμου από την δική τους αποτυχημένη πολιτική. Συνεπώς, μην το κάνεις».

Ο «Τειρεσίας» μαθαίνει ότι ο Κυριάκος το σκέφτηκε και το ξανασκέφτηκε και τελικά αποφάσισε να εμφανιστεί στη Θεσαλονίκη περισσότερο συγκρατημένος, απ' ό,τι αρχικά υπολόγιζε. Γι αυτό και η ομιλία του θα είναι μεν «αφετηριακή», ωστόσο δεν θα είναι «λεπτομερειακή». Θα δίνει το σύνθημα, αλλά θα σταματά εκεί. Στην ουσία, όποιος τον άκουσε στην τελευταία του συνέντευξη στον «Σκάι», ξέρει και μέχριπού θα φτάσει. Αν και αρχικά ήθελε να ανοίξει πολλά από τα χαρτιά του. Τελικά, δεν θα το κάνει, τουλάχιστον όσο θα είναι στη Θεσσαλονίκη.

Η στρατηγική που επιλέχτηκε είναι αυτή της τμηματικής παρουσίασης του προγράμματος. Για να προκαλείται στοχευμένη διείσδυση στις κοινωνικές ομάδες που ανά περίπτωση θα αφορά. Θα στήνεται για τον σκοπό αυτό ένα χάπενινγκ και στο πλαίσιο του θα γίνονται και οι ανακοινώσεις. Το αν αυτή η στρατηγική είναι η πιο επιτυχημένη, θα αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος. Στη ΝΔ, πάντως, διατηρούν για τον εαυτό τους, όπως λένε, και το πλεονέκτημα της ευελιξίας. Αν δουν, ότι το σχήμα δεν τραβάει, θα το αλλάξουν. Κυβέρνηση είναι για να φοβούνται;