Skip to main content

Το παρασκήνιο με την επίθεση στις καταθέσεις εξωτερικού

Στον τοίχο της τρόικας έπεσαν οι προθέσεις του ΥΠΟΙΚ να δώσει άλλη μια ευκαιρία επαναπατρισμού σε όσους έχουν αδήλωτα λεφτά στο εξωτερικό.

Έλληνες πολίτες, με αδήλωτες καταθέσεις σε «τρίτες» χώρες, αναμένεται να δεχθούν πολύ μεγάλη «επίθεση» από την 1/1/2017, οπότε και θα ισχύσει το νέο καθεστώς κοινοποίησης λογαριασμών στις ελεγκτικές αρχές των χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Κοινώς, οι «τρίτες» χώρες θα υποχρεωθούν να ενημερώσουν τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης για ό,τι λογαριασμό καταθέσεων υπηκόων τους έχουν, προκειμένου να ελεγχθεί αν είναι δηλωμένοι και φορολογημένοι.

Γι αυτό και η τρόικα αντέδρασε και δεν πέρασε το νόμο περί επαναπατρισμού κεφαλαίων, που προωθούσε η κυβέρνηση έως το τέλος του 2016. Οι πληροφορίες ανάφεραν ότι στο οικονομικό επιτελείο ήθελαν να δώσουν άλλη μια ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα λεφτά στο εξωτερικό, προκειμένου να τα επαναπατρίσουν. Μάλιστα, είχαν την πρόθεση να επιβάλουν και να ένα βαρύ πρόστιμο για τους μετανοούντες, το οποίο, αρχικά, υπολογίζονταν στο 30%.

Παραδόξως, όμως, ήταν οι θεσμοί που αντιδρούσαν σε αυτή την κίνηση. Και όταν η συζήτηση είχε φτάσει «στο αμήν», είχαν πει πως «αν είναι να εγκρίνουμε τέτοιο νόμο, τότε το πρόστιμο θα πρέπει να φτάνει στο 90%». Το γεγονός, όπως ήταν φυσικό, είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη εντύπωση στην Αθήνα. Ωστόσο, αν συνδυαστεί με το νέο καθεστώς, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, τότε λύνονται όλες οι εύλογες απορίες.