Skip to main content

Το παράλληλο νόμισμα και οι υποχωρήσεις στο Κυπριακό

Η παρ' ολίγον εγαρμογή του σχεδίου Τσίπρα-Βαρουφάκη και η αποφυγή στο παρά ένα της παρουσίας Τσίπρα στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ανευθυνότητα, επιπολαιότητα, ασχετοσύνη… και πολλά άλλα χαρακτηρίζουν τις ενέργειες και σχεδιασμούς της "πρώτη φορά Αριστερά". Όχι ότι δεν ήταν γνωστό το σχέδιο Τσίπρα - Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα (και το ντου στο νομισματοκοπείο) αλλά οι αποκαλύψεις του περιβόητου Κιμ, δείχνουν ότι αυτό το σχέδιο παρ’ ολίγον να εφαρμοστεί, ενώ αποκαλύπτονται και οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την ακριβή εφαρμογή του.

Ό, τι απίστευτα ονειρεύονταν στις γιάφκες και τα μπαράκια, στην εφηβική ηλικία, τα κάνουν πράξη φορτώνοντας τεράστια βάρη στις πλάτες ενός λαού, που επί δεκαετίες έτρωγε το παραμύθι της "αδιάφθορης Αριστεράς", που θα τσάκιζε τα μεγάλα συμφέροντα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Πληρώνουμε ακριβά την προτίμηση των δανειστών σε λάτρεις της εξουσίας, πάση θυσία [των άλλων].

Διαβάζω στον Τύπο της Ξάνθης, ότι ένας ιμάμης, ευνοούμενος του ψευτομουφτή, διέκοψε την προσευχή του μπαϊραμίου και επιτέθηκε σε ένα μικρό παιδί, ξυλοκοπώντας αυτό αλλά και τη μητέρα του! Ο λόγος της έκρηξης του ιμάμη δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, ενώ μητέρα και παιδί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς εκείνη είχε χάσει τις αισθήσεις της από τη βίαια επίθεση.

Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά την επίσκεψη του στα Σκόπια, δήλωσε μεταξύ άλλων, για την ονομασία του κράτους: «Δεν νομίζω ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να περιμένουμε δραματικές κινήσεις ή αλλαγές. Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω οριστικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια περίοδο που οι δύο πλευρές θα μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους». [Αυτή η περίοδος να κρατήσει λίγα χρόνια ακόμη -27 πέρασαν ήδη-, ώσπου να ονομαστούν Ιλλυρίδα, και να ησυχάσουμε].

Με ανησυχούν οι πληροφορίες ότι θα βρεθούν στην Ελβετία και οι πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων, Α. Τσίπρα, Μέι και Γιλντιρίμ. Παρακινδυνευμένη ενέργεια η πιθανή παρουσία του Τσίπρα. Οι αρχηγοί κρατών δεν συνδέουν το όνομά τους με αποτυχίες, επειδή αυτές αντανακλούν στην χώρα τους.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο OHE δεν μπόρεσε να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει συντελεστεί τέτοια πρόοδος, που να επιβάλει την παρουσία των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων στο Κραν Μοντανά. Ουφ, ανακούφιση. Προηγουμένως όμως είχα γράψει τα παρακάτω σχόλια, γιατί δεν πρέπει να πάει ο Τσίπρας στην Ελβετία, που δεν τα αποσύρω, μήπως γίνει καμιά "στραβή", που λέει κι ο σύντροφος Μπαλάφας.

[Με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ουσιαστικά, τα ενδεχόμενα να συμβούν είναι: Να αποτύχει η Διάσκεψη και να φορτωθούμε το κόστος. Να υποχωρήσουμε. Ή να δεχθούμε ένα Σχέδιο Συμφωνίας, το οποίο προβάλλει συνεχώς η Τουρκία, που θα σημαίνει ότι θα απόσχουν τα μέρη από εχθρικές ενέργειες. Και η μεν Τουρκία γνωρίζουμε πόση σημασία δίνει στις Συμφωνίες. Εμείς θα σταματήσουμε τις γεωτρήσεις; Αυτός είναι ο τουρκικός πόθος].

[Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε ουσιαστική υποχώρηση. Τι δουλειά έχουν οι πρωθυπουργοί στη Διάσκεψη; Με ζώνουν φίδια. Και μάλιστα, με την πληροφορία της άφιξης του Γκουτέρες στην Ελβετία, που δηλοί ότι κάτι σοβαρό προκύπτει. Ελπίζω να μη είναι Σχέδιο Συμφωνίας, έστω και λευκό].