Skip to main content

Το «ομόλογο Σαμαρά» ... ωριμάζει - Μια καλή δουλειά για ξένες τράπεζες

Ονομάσθηκε έτσι επειδή είχε «βγει» όταν πρωθυπουργός ήταν ο Σαμαράς - Εντάσσονταν στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα

Μια καλή δουλειά για ξένες τράπεζες ετοιμάζεται να «βγει» άμεσα από το ελληνικό δημόσιο: Θα αφορά στην αναχρηματοδότηση ενός παλιού ομολόγου του ελληνικού δημοσίου που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο ομόλογο είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2014 και ωριμάζει για την ακρίβεια φέτος τον Ιούλιο. Πρόκειται για το γνωστό και ως «ομόλογο του Σαμαρά».

Ονομάσθηκε έτσι επειδή είχε "βγει" όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο κ. Αντώνης Σαμαράς και εντάσσονταν στην γενικότερη προσπάθεια που κατέβαλε η τότε κυβέρνηση για να αρχίσει να επιστρέφει η χώρα στην κανονικότητα, μέσω μικρών έστω ομολογιακών εκδόσεων. Μια από αυτές, είναι και αυτή που λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ξένοι τραπεζίτες, με τους οποίους συνομίλησε σχετικά η Voria.gr, εκτιμούν πως μπορούν να αναλάβουν ακόμα και την εγγυημένη αναδοχή του διότι το πόσο μπορεί να καλυφθεί εύκολα. Αυτό, όπως είναι φυσικό, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει όλοι να έχουν υπόψη τους είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις η προμήθεια που λαμβάνουν οι ξένοι οίκοι είναι "τσιμπημένη". Δηλαδή, φτάνει στο 2% ή και στο 2,5% του συνολικού ποσού της έκδοσης.