Skip to main content

Το ΟΕΕ στηρίζει την επένδυση στις Σκουριές - Πόσα λαμβάνει το κράτος

Η επένδυση στις Σκουριές είναι ύψιστης σημασίας για την περιοχή, αρκεί να διασφαλίζεται ο σεβασμός στο περιβάλλον, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ.

Την απόλυτη στήριξη στην επένδυση στις Σκουριές, άλλα με ταυτόχρονη άμεση διευθέτηση των όποιων περιβαλλοντικών θεμάτων υπάρχουν, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο Α' Αντιπρόεδρος, Ζώης Κολιός, στη συνάντηση, που είχαν με το Σωματείο Εργολάβων και Υπεργολάβων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη.

«Η επένδυση αυτή είναι ύψιστης σημασίας για την περιοχή και την οικονομική επιβίωση των κατοίκων, προάγει την οικονομική ζωή του τόπου, αρκεί να διασφαλίζεται ο σεβασμός στο περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Κόλλιας, προσθέτοντας ότι «οι απώλειες από την παύση των εργασιών και την πιθανή αποχώρηση της εταιρείας θα είναι δραματικές. Ειδικά σε μια εποχή που θα πρέπει να δίνουμε τη μάχη προσέλκυσης επενδύσεων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο Σύνδεσμος στον πρόεδρο του ΟΕΕ, οι 50 επιχειρήσεις του, που συνεργάζονται στα εργοτάξια Σκουριών, Μαντεν λάκου, Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, απασχολούν γύρω στα 400 άτομα με εξαρτημένη εργασία, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό Ελεύθερων Επαγγελματιών, όπως μηχανικοί, φοροτεχνικοί, συντηρητές, κλπ.

«Όπως είναι κατανοητό και εύλογο, αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν με ακρίβεια τα φορολογικά τους στοιχεία προς την εταιρεία , από την οποία και πληρώνονται διατραπεζικά και μόνο. Επίσης, για τα άτομα που απασχολούν, υποβάλλουν τις θεωρημένες καταστάσεις της επιθεώρησης εργασίας στην εταιρεία, η οποία θέλει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και ώρα, ποιος εργάζεται και σε ποιο σημείο. Άρα, αποτελούν μια οικονομική μονάδα, η οποία εισπράττει ποσά απολύτως φορολογημένα και αποδίδει εισφορές απολύτως νόμιμα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Ακόμη, συμπληρώνει, κάθε δίμηνο, υποχρεούνται από την Ελληνικός Χρυσός να υποβάλλουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

«Τα μηνιαία έσοδα κυμαίνονται στα 1.500.000 ευρώ και ο ΦΠΑ είναι 345.000 ευρώ, που αποδίδεται έμμεσα (όταν συμψηφίζεται, το αποδίδουν οι προμηθευτές) ή άμεσα (το υπόλοιπο χρεωστικό). Οι εισφορές στο ΙΚΑ κυμαίνονται γύρω στα 200.000 ευρώ το μήνα. Αν υπολογιστεί ότι το κύριο έξοδο αυτής της οικονομικής μονάδας είναι τα καύσιμα των μηχανημάτων, δαπάνη που ξεπερνά τα 600.000 ευρώ το μήνα, το έσοδο για το Κράτος συνολικά στη δαπάνη αυτή ξεπερνά το 45%. Δηλαδή, σχεδόν 300.000 ευρώ το μήνα. Αν υπολογίσουμε και στα καθαρά κέρδη το φόρο εισοδήματος, έστω στο 30% του Τζίρου με 29%, τότε έχουμε άλλα 130.000 ευρώ στο Κράτος ως εισόδημα, συν την προκαταβολή του επόμενου έτους. Οι εισφορές στον ΟΑΕΕ ακόμη υπολογίζονται στα 20.000 ευρώ το μήνα. Εν κατακλείδι, από το 1.850.000 ευρώ συνολικού τζίρου το μήνα, το Κράτος και τα Ταμεία λαμβάνουν άμεσα περισσότερα του 1.000.000 ευρώ. Έσοδα διασφαλισμένα και απόλυτα νόμιμα», καταλήγει η ανακοίνωση.