Skip to main content

Το Nissan «Brain-to-Vehicle» επαναπροσδιορίζει το μέλλον της οδήγησης

Με χρήση της τεχνολογίας αποκωδικοποίησης του εγκεφάλου, η Nissan υπόσχεται να επιταχύνει τους χρόνους αντίδρασης των οδηγών.

του Νίκου Χριστόπουλου

Η Nissan παρουσίασε μια έρευνα που θα δώσει τη δυνατότητα στα οχήματα να ερμηνεύουν σήματα από τον εγκέφαλο του οδηγού, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα αυτοκίνητά τους.

Η τεχνολογία Brain-to-Vehicle (ή αλλιώς B2V) της Nissan, υπόσχεται να επιταχύνει τους χρόνους αντίδρασης των οδηγών, “διαμορφώνοντας” αυτοκίνητα που θα προσαρμόζονται συνεχώς, με τρόπο που θα κάνει την οδήγηση ακόμα πιο απολαυστική.

Η Nissan θα επιδείξει τις δυνατότητες αυτής της αποκλειστικής τεχνολογίας στην έκθεση CES 2018 στο Λας Βέγκας. Το B2V είναι η τελευταία εξέλιξη του Nissan Intelligent Mobility, του οράματος της εταιρείας για τον μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο τα αυτοκίνητα οδηγούνται, τροφοδοτούνται και ενσωματώνονται στην κοινωνία.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την αυτόνομη οδήγηση σαν κάτι πολύ αόριστο στο μέλλον, όπου οι άνθρωποι παραδίδουν τον έλεγχο στις μηχανές. Ωστόσο, η τεχνολογία B2V κάνει το αντίθετο, χρησιμοποιώντας σήματα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να κάνει την οδήγηση ακόμη πιο συναρπαστική και ευχάριστη", δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Nissan, Daniele Schillaci. "Μέσω της Ευφυούς Κινητικότητας της Nissan, μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε έναν καλύτερο κόσμο παρέχοντας μεγαλύτερη αυτονομία, με περισσότερη ηλεκτροκίνηση, αλλά και περισσότερη συνδεσιμότητα".

Αυτή η ανακάλυψη από τη Nissan είναι το αποτέλεσμα έρευνας που βασίζεται στην χρήση της τεχνολογίας αποκωδικοποίησης του εγκεφάλου, προκειμένου να προβλέψει τις ενέργειες του οδηγού και να ανιχνεύσει τυχόν “οχλήσεις”.

Πρόβλεψη: “Συλλαμβάνοντας” σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλος του οδηγού πρόκειται να εκτελέσει μια κίνηση, όπως για παράδειγμα να στρίψει το τιμόνι ή να πατήσει το πεντάλ του γκαζιού, οι τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού μπορούν να κάνουν τις κινήσεις πιο γρήγορα από ότι ξέραμε. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τους χρόνους αντίδρασης και συνεπώς την οδήγηση.

Ανίχνευση: Με την ανίχνευση και την αξιολόγηση της “όχλησης” του οδηγού, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει το στυλ οδήγησης, όταν βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία.

Άλλες πιθανές χρήσεις της τεχνολογίας περιλαμβάνουν την προσαρμογή του εσωτερικού περιβάλλοντος του οχήματος, δήλωσε ο Δρ. Lucian Gheorghe, ανώτερος ερευνητής καινοτομίας στο ερευνητικό κέντρο της Nissan στην Ιαπωνία, ο οποίος διεξάγει την έρευνα B2V. Για παράδειγμα, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιήσει την επαυξημένη πραγματικότητα για να ρυθμίσει τι βλέπει ο οδηγός και να δημιουργήσει ένα πιο χαλαρωτικό περιβάλλον.

"Οι πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας είναι απίστευτες", δήλωσε ο Gheorghe. "Αυτή η έρευνα θα αποτελέσει καταλύτη για την περαιτέρω καινοτομία στα οχήματα της Nissan, τα επόμενα χρόνια."

Η τεχνολογία B2V της Nissan είναι το πρώτο σύστημα στον κόσμο αυτού του είδους. Ο οδηγός φοράει μια συσκευή που μετρά τη δραστηριότητα του εγκεφαλικού κύματος, η οποία στη συνέχεια αναλύεται από αυτόνομα συστήματα. Με την πρόβλεψη της προτιθέμενης κίνησης, τα συστήματα μπορούν να λάβουν δράση - όπως στρίβοντας το τιμόνι ή επιβραδύνοντας το αυτοκίνητο - 0,2 με 0,5 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τον οδηγό, ενώ η λειτουργία τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαίσθητη.

Σε συνεργασία με το gonews