Skip to main content

Το «νησί της απόγνωσης» χαρακτηρίζουν τη Λέσβο οι New York Times

Οι ΝYT υπογραμμίζουν ότι 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε έναν χώρο που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 2.500 άτομα.

«Νησί της απόγνωσης» χαρακτηρίζουν τη Μυτιλήνη οι New York Times που βρέθηκαν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Η εφημερίδα New York Times υπογραμμίζει ότι 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες στοιβάζονται σε έναν χώρο που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 2.500 άτομα.

Οι περισσότεροι μετανάστες που βρίσκονται εκεί αναρωτιούνται γιατί βρίσκονται εκεί ενώ η έλλειψη κινήτρων για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, διογκώνει καθημερινώς το πρόβλημα.

«Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι χώρος για ανθρώπους. Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» λέει στην εφημερίδα ο 27χρονος Αφγανός Αμίρ Αλί, ο οποίος ζει έντεκα μήνες στη Μόρια.

Παράλληλα στο άρθρο επισημαίνεται πως η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα και πως συνεχώς ξεσπούν καβγάδες. «Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή», σημειώνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο 2.700 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στο νησί ενώ μόλις 64 έχουν σταλεί στην Τουρκία.

Επιπλέον, λέει πως 2.365 άνθρωποι μετακινήθηκαν στην Αθήνα, ενώ 147 έφυγαν εθελοντικά από τη Λέσβο όπου σήμερα παραμένουν περισσότεροι από 7.800 πρόσφυγες.