Skip to main content

Θεομηνία στον δήμο Θερμαϊκού: Τι συμβαίνει με τα επτά ρέματα

Το νερό ενός έτους έπεσε στο δήμο Θερμαϊκού μέσα σε δυο 24ωρα. Τι λέει ο δήμαρχος. Ποιες είναι οι «κόκκινες ζώνες» και τι γίνεται με τα ρέματα.

Μετρούν διαρκώς πληγές στο δήμο Θερμαϊκού από τις μεγάλες πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, ενώ παντού υπάρχουν τόνοι λάσπης και καταστροφές. Μέσα σε περίπου δυο εικοσιτετράωρα έπεσε στην περιοχή, όπως τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, το νερό που πέφτει μέσα σε ένα ολόκληρο χρόνο!

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση (από άποψης ποσοτήτων νερού) και στο δήμο Δέλτα, με το ύψος του νερού να φτάνει στα 247 χιλιοστά, όταν στο δήμο Θερμαϊκού έφτασε στα 345, με μέση συνηθισμένη ποσότητα τα 27,5 χιλιοστά!

Οι ζημιές στο δήμο Θερμαϊκού είναι πολύ εκτεταμένες και ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή τους σπίτι σπίτι. Πλημμύρισε σχεδόν στο σύνολό του το οδικό δίκτυο, ενώ δεκάδες είναι και τα σπίτια τα οποία έχουν πνιγεί στο νερό. Δραματική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στους επαγγελματίες και καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι μετρούν ζημιές και σε εμπορεύματα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση νεόδμητου ξενοδοχείου, που λειτούργησε φέτος (επένδυση εκατομμυρίων ευρώ) και πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να απαιτούνται τεράστια ποσά για την αποκατάστασή του.

Ο κ. Μαυρομάτης επικοινώνησε με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε ότι έχουν λάβει το αίτημα και την έκθεση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή κι από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και θα γίνει άμεσα η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι έτσι κι αλλιώς ως το τέλος του έτους και ο δήμος Δέλτα.

Αυτό σημαίνει πως οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στους δυο δήμους είναι σε απόλυτη προτεραιότητα, όπως άλλωστε και η χορήγηση κονδυλίων από την Πολιτεία για την αποκατάσταση των ζημιών και για την αποζημίωση των πληγέντων. Διαδικασίες που πάντως θα αρχίσουν μετά την καταγραφή των επιπτώσεων της θεομηνίας.

Στην «κόκκινη ζώνη» του δήμου Θερμαϊκού (περιοχή παλιού δήμου με τους οικισμούς της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας), που υπέστη εξαιρετικά μεγάλες καταστροφές υπάρχουν επτά ρέματα, τα οποία δεν ήταν μπαζωμένα, όμως δεν είναι και αποκατεστημένα πλήρως. Οι σχετικές μελέτες θωράκισής τους υποβλήθηκαν ως αιτήματα για χρηματοδότηση από το 2008 και έχει ζητηθεί η ολοκλήρωσή τους από την ΕΥΔΕ Ύδρευσης Αποχέτευσης, πλην όμως ακόμη δεν προχώρησε. Την προηγούμενη Τρίτη μάλιστα ο κ. Μαυρομάτης είχε συνάντηση με τους αρμόδιους για το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες... Ο προϋπολογισμός για τη διάνοιξη αυτών των ρεμάτων είναι περίπου 7 εκ. ευρώ. Επίσης, πλημμύρισαν πολλές εξοχικές κατοικίες, σχεδόν το σύνολο των αγροτικών δρόμων, η περιοχή Πάλιουρα στην Επανομή, η Ιχθυόσκαλα της Ν. Μηχανιώνας και το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, ενώ φράκαρε και το ρέμα στον ίδιο οικισμό από τα πολλά φερτά υλικά.

Επίσης, σημαντικό ζήτημα για τον δήμαρχο είναι η δημιουργία επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας, αλλά και γενικότερα η ανάπλαση του συγκεκριμένου κεντρικού δρόμου, που πέραν των άλλων προβλημάτων δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να παροχετεύσει ικανοποιητικά τα νερά της βροχής. Ο κ. Μαυρομάτης επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει γενναία διαπλάτυνση του δρόμου, όμως υπάρχει μελετητική επάρκεια ώστε να προστεθεί μια λωρίδα κυκλοφορίας ακόμη, να γίνουν πεζοδρόμια και τα απαραίτητα αποχετευτικά έργα, τα οποία θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια του κεντρικού δρόμου που συνδέει όλους τους οικισμούς. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 6 εκ. ευρώ.

Στην περιοχή προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές με τα μηχανήματα του δήμου Θερμαϊκού και μισθωμένα ιδιωτικά, με μηχανήματα (υπηρεσιακά και ιδιωτικά) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με μηχανήματα των δήμων Καλαμαριάς και Θέρμης. Επίσης, από χτες έχει εγκατασταθεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, που συμβάλει στην απάντληση υδάτων, αλλά και σε απεγκλωβισμούς ατόμων, όπου απαιτείται.