Skip to main content

Μέγιστο ενοίκιο 400 ευρώ στα διαμερίσματα για τους πρόσφυγες

Απευθείας συμβόλαια με τους δήμους χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ - Ενοίκια μέχρι 400 ευρώ για τα διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν τους αιτούντες άσυλο.

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα παρουσίασε σήμερα ο Γιάννης Μουζάλας, παρουσία του αντιπροσώπου της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ, στους δημάρχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο του νέου αυτού προγράμματος, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, εξασφαλίζεται η μίσθωση διαμερισμάτων για την εγκατάσταση αιτώντουν άσυλο με προτεραιότητα την εγκατάσταση των πιο ευάλωτων ομάδων.

Αυτή τη φορά τα συμβόλαια θα υπογράφονται απευθείας με τους δήμους χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ ενώ είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε δήμου αν θα εμπλέξει άλλους φορείς.

Τα διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές, όπως τα κατάλληλα πιστοποιητικά, θέρμανση, νερό και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως σχολεία.

Το μέγιστο ενοίκιο που θα δίνεται για κάθε διαμέρισμα είναι τα 400ευρώ/μήνα ενώ αυτό θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα ύψη των ενοικίων σε κάθε περιοχή.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί πέρα από το ενοίκιο, την επίπλωση του σπιτιού αλλά και την οικονομική υποστήριξη μιας ομάδας εργασίας σε κάθε δήμο, οι οποίοι θα «τρέχει» το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα παρέχει επίσης στους πρόσφυγες προπληρωμένες κάρτες αλλά και ιατρική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη, όπου και αν αυτή είναι απαραίτητη.

Τον εντοπισμό των προσφύγων οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα διαμερίσματα θα αναλάβει αποκλειστικά η Ύπατη Αρμοστεία.

«Πιστεύω ότι μόλις οι δήμοι ακούσουν για το πρόγραμμα, θα μας ζητήσουν αυτοί οι ίδιοι να συμμετέχουν» είπε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ Λεκλέρκ, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή πανελλαδικά φιλοξενούνται 13.795 πρόσφυγες σε διαμερίσματα ενώ ο συνολικός αριθμός όσων έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα φτάνει τους 29.046.

Στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος συζητήθηκαν διάφορα θέματα ανφορικά με το προσφυγικό ενώ εκφράστηκαν και παράπονα από πλευράς των δημάρχων.

Γιάννης Μουζάλας

Από πλευράς του ο Γιάννης Μουζάλας ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία, όπως είπε, δέχθηκε ένα πολύ μεγάλο βάρος καθώς από την περιοχή πέρασαν συνολικά 900.000 πρόσφυγες.

«Οι Μακεδόνες έβαλαν πλάτη και έκαναν το εθνικό τους καθήκον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βοήθησαν να βγούμε και εμείς και οι αιτούντες άσυλο από αυτή την κρίση ασφαλείς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο είναι επιτυχία ότι πλέον από τους 30.000 πρόσφυγες που ήταν σε camps πλέον έχουν απομείνει μόνο 8.000, σε Μακεδονία και Ήπειρο.

«Όπως είχαμε υποσχεθεί, αδιεάζουμε τη Μακεδονία» τόνισε.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ωστόσο ότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η διαδικασία ενοικίασης διαμερισμάτων ανά δήμο, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν και οι δομές φιλοξενίας.

«Από το κλίμα που υπήρξε και γνωρίζοντας πλέον τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, είμαι σίγουρος ότι το πρόγραμμα θα πετύχει» ανέφερε.

Μιλώντας, τέλος, για την υπόθεση καταγγελίας ΜΚΟ για σεξουαλική κακοποίηση και οικονομική εκμετάλλευση των προσφύγων, ο ίδιος είπε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Λάζαρος Κυρίζογλου

Από πλευράς του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε και αυτός ότι η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία έχει ομαλοποιηθεί και ο αριθμός των προσφύγων έχει μειωθεί.

Ζήτησε δε να κλείσουν camps στα οποία οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές, όπως αυτό της Softex αλλά και αυτό στις αποθήκες του Φέσσα.

Γιάννης Μπουτάρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στην τοποθέτηση του, έθεσε το θέμα του αν υπάρχει plan B σε περίπτωση που ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας - Ευρωπαϊκή Ένωσης.  Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης  υπογράμμισε ακόμα ότι πρέπει να διευκρινιστεί ποιος κάνει τι στο πρόγραμμα αλλά και πού πρέπει να αναφέρονται οι δήμοι όσον αφορά το προσφυγικό.

Επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η Θεσσαλονίκη είναι προσφυγομάνα και οι όποιες αντιδράσεις κατά των προσφύγων ξεπερνιούνται και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση και απσχόληση των προσφυγόπουλων αλλά και στην ένταξη των προσφύγων στην αγορά.

Μίμης Φωτόπουλος

Την άμεση αντίδραση του δημάρχου Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου, προκάλεσε η ανακοίνωση του κ.Μουζάλα ότι από τα camps που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, θα παραμείνει μόνο αυτό των Διαβατών.

«Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό» αποκρίθηκε ο κ. Φωτόπουλος, με τον Ιώαννη Μουζάλα, να απαντάει ότι κάποιοι από τους δημότες του δήμου Δέλτα όντως τον ευχαριστούν καθώς μετά τη λειτουργία του camp άνοιξαν 17 μίνι μάρκετ στην περιοχή.

Ο κ. Φωτόπουλος επανήλθε αργότερα, ρωτώντας τον υπουργό γιατί επιλέχθηκαν τα Διαβατά ως το μόνο στρατόπεδα φιλοξενίας που θα παραμείνει ενεργό στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται όμως κατανοεί την πικρία του δημάρχου Δέλτα και πρόσθεσε ότι το camp των Διαβατών θεωρήθηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα το καταλληλότερο για φιλοξενία προσφύγων από τα υπόλοιπα. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμα ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων στα Διαβατά έχει μειωθεί από τους 3.000 στους 700.

Χρήστος Γκουντενούδης

Ο δήμαρχος Παιονίας, κ.Γκουντενούδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του καθαρισμού του καταυλισμού της Ειδομένης και υποστήριξε ότι υπάρχει καταγγελία κατά του δήμου για τον σωρό με τα σκουπίδια που υπάρχουν συγκεντρωμένα εντός δήμου και προέρχονται από τον καθαρισμό του καταυλισμού.

Ο ίδιος ζήτησε τη συνδρομή της πολιτείας για την απομάκρυνση των απορριμάτων αυτών αλλά έθεσε ξανά και το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών της Ειδομένης.