Skip to main content

To νέο πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της ΕΕ επιλέγουν οι 27 αρχηγοί κρατών

Toν νέο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης επιλέγουν απόψε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφ
Toν νέο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης επιλέγουν απόψε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Το έργο των 27 θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στα παρασκήνια δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κάποια συμφωνία. «Εχουμε περισσότερα ονόματα από τις διαθέσιμες θέσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ, που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Τα αξιώματα του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας θεσμοθετήθηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ,με στόχο να αποκτήσει η Ευρωπαική Ενωση «μία φωνή» στην διεθνή σκηνή.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρρμαν φαν Ραμπόι παραμένει το φαβορί για την προεδρία της ΕΕ .Υποψήφιοι είναι επίσης ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο πρωθυπουργός του Λυξεμβούργου,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ,τον οποίο στηρίζει με νύχια και με δόντια το Λονδίνο. Τελευταία παίζει κιαι το όνομα της πρώην προέδρου τηςς Λετονίας Βάιρα Βάικ Φραιμπέργκα, 71 ετών.

Η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη για τον επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, ο οποίος θα είναι επίσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών ,Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που εθεωρείτο φαβορί ,αποσύρθηκε από την κούρσα, αλλά το όνομά του συνεχίζει να κυκλοφορεί.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ