Skip to main content

Το νέο μνημόνιο της Αριστεράς και ποιο μάθημα χρειάζεται ο Τσίπρας

Το νέο μνημόνιο της Αριστεράς, ποιο μάθημα χρειάζεται ο Τσίπρας και γιατί ο Πάνος Καμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.

Θα μας στοιχίσει λίγο παραπάνω το νέο Μνημόνιο, αλλά αφού το υπογράφει η Αριστερά, δεν υπάρχει θέμα. Είναι «προοδευτικό». Και ως «προοδευτικό» δεν μπορούμε να το αρνηθούμε, επειδή θα μας πουν ακραίους, αντιδραστικούς, μπορεί και χρυσαυγίτες. Αν το ίδιο μνημόνιο το υπέγραφαν αστοί πολιτικοί, θα ήσαν «μερκελιστές» και όργανα των δανειστών.

Το έχω γράψει πολλές φορές, ήρθε η ώρα να το καταλάβουν και όσοι σφύριζαν αδιάφορα. Ότι μόνον η Αριστερά μπορεί να πάρει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Αφενός επειδή ελέγχει συνδικάτα και με μια καλή θεσούλα στους επικεφαλής οι αντιδράσεις ελαχιστοποιούνται, αφετέρου οι αστοί δεν έμαθαν να βγαίνουν στους δρόμους για διαμαρτυρία. Αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει η πολιτική ιστορία.

Κατάλαβαν τώρα κάποιοι γιατί τράβηξαν το χαλί από τα πόδια Σαμαρά-Βενιζέλου; Αν κατ’ ελάχιστο πρότειναν μέτρα σαν κι αυτά της Αριστεράς, θα είχε καεί το σύμπαν. Το Σύστημα είναι πολύ πιο πανούργο από όσο νομίζουν κάποιοι (Μόνο ο Λαφαζάνης με τον Μπαλάφα μπορούν να το ανατρέψουν, σε παγκόσμιο επίπεδο. Να έχουν όμως και τον Λαπαβίτσα μαζί).

Θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το νέο Μνημόνιο; Η συνήθης πρακτική στο ελληνικό κοινοβούλιο λέγει, ναι. Κάποιο καλό περιτύλιγμα θα βρεθεί, για να δικαιολογηθούν οι υπαναχωρήσεις, αφού σε αντίθετη περίπτωση πάμε σε εκλογές, με λίστα, και αντίο βουλευτιλίκι για κάποιους που τους ήξερε μόνο η μάνα τους.

Πιστεύω πάντως, ότι το πιο απίθανο που μπορεί να συμβεί, είναι να αποσύρει ο Καμμένος την υποστήριξή του στην Κυβέρνηση. Τέτοια μεγαλεία πού θα τα ξαναβρεί ο Πάνος. Πετάει στους έβδομους ουρανούς, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

«Είμαστε θαλασσινός λαός, η Ελλάδα δεν φοβάται να ξανοιχτεί σε νέες θάλασσες, προκειμένου να φτάσει σε πιο ασφαλή λιμάνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Αγία Πετρούπολη, υπονοώντας και ενδεχόμενη αλλαγή της γεωπολιτικής κατεύθυνσης της χώρας.

Δεν την έμαθε καλά την πολιτική ιστορία ο πρωθυπουργός. Οι θαλασσινοί λαοί, θέλουν δεν θέλουν, με άλλους θαλασσινούς λαούς συμμαχούν. Αυτό έκαναν Βενιζέλος και Μεταξάς (ο δεύτερος μάλιστα είχε φιλογερμανικό προσανατολισμό, αλλά άλλο πράγμα το συναίσθημα, άλλο οι αποφάσεις για την πατρίδα). Και δυστυχώς κ. Τσίπρα (το δυστυχώς, το εννοώ) θα είμαστε κολλημένοι για πολύ καιρό με τους αγγλοαμερικανούς.

Όχι περικοπές στις συντάξεις, είπε ο πρωθυπουργός; Το γνωρίζει ότι υπάρχουν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ και μάλιστα σε δικαιούχους χωρίς ιδιαίτερα προσόντα; Να δοθούν στην δημοσιότητα κατάλογοι των συντάξεων των ΔΕΚΟ, και ιδιαιτέρως της ΔΕΗ. Δεν μιλάμε για συντάξεις των 700 ή 1.000 ευρώ, αλλά για προκλητικά νούμερα. Το σοβιετικό κράτος των «φιλελεύθερων» κυβερνήσεων φροντίζει τα παιδιά του.

Ο «Στολίσκος για την Γάζα» ξεκινά με διοργανωτή τη τουρκική μη κυβερνητική οργάνωσης ΙΗΗ, η οποία, πρόσφατα, είχε οργανώσει συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία, ζητώντας την μετατροπή της σε τζαμί, και είναι εκείνη που για «χάρη» της έγιναν οι σκοτωμοί προ καιρού. Και βεβαίως θα συμμετάσχουν και… οι συνήθεις Έλληνες, παρά το πλευρό τους (όχι, ο Κουράκης δεν θα συμμετάσχει, τώρα είναι υπουργός φιλομερκελικής κυβέρνησης).

Καλλισθένης