Skip to main content

Το νέο ή τα νέα δεξιά κόμματα και οι Θεσσαλονικείς που συμμετέχουν

Ποιοι είναι με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και ποιοι κοιτάζουν αλλού. Τι γίνεται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το «φιλορωσικό» κόμμα.

Προσπάθειες για τη δημιουργία νέου πόλου δεξιά της ΝΔ εξυφαίνονται το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια στελεχών που ανήκουν στο δεξιό χώρο να καλύψουν το κενό που κατά τη γνώμη τους αφήνει η ΝΔ, λόγω του φιλελεύθερου και κεντροδεξιού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και λόγω της κυβερνητικής φθοράς των ΑΝΕΛ.

Μάλιστα, στα σενάρια εμπλέκονται ακόμη και οι ΑΝΕΛ, καθώς ο Πάνος Καμμένος γνωρίζει πως με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ανανεώσει την εικόνα του κόμματός του για να αποφύγει την εκλογική φθορά.

Εξάλλου, πολλά θα κριθούν κι από τις προβλέψεις του νέου εκλογικού νόμου, για τον οποίο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προβλέπει σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών σε μικρότερες και συνεπώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν πολλούς και καλούς υπολογισμούς, προκειμένου να έχουν και σωστές επιλογές...

Προς το παρόν οι συζητήσεις για νέο δεξιό κόμμα είναι απλώς κουβέντες. Δεν πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε καν για διεργασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χτεσινή εκδήλωση του Γιώργου Καρατζαφέρη πέραν του Παναγιώτη Ψωμιάδη και της Σταυρούλας Ξουλίδου γνωστά στελέχη της περιοχής δεν έκαναν την εμφάνισή τους. Αλλά και ο κ. Ψωμιάδης φρόντισε να πει ότι η παρουσία του στην εκδήλωση δε σημαίνει τίποτα, ότι είναι απρόβλεπτος και επίσης είναι γνωστό ότι το φλερτ του είναι με τη ΝΔ κι όχι με άλλα κόμματα. Για τη ΝΔ δεν ξέρουμε, ούτε και ο κ. Ψωμιάδης, όπως λέει και σε ανακοίνωσή του... Η δε κ. Ξουλίδου είναι γνωστό ότι ψάχνεται για τον επόμενο κομματικό χώρο της μετά τη φυγή της από τους ΑΝΕΛ.

Δεν είναι όμως μόνο η κίνηση του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος επανενεργοποιείται πολιτικά. Από τη μια είναι η μαγιά του ΛΑΟΣ, μαζί πιθανώς με στελέχη όπως οι κ.κ. Τάκης Μπαλτάκος και Νίκος Νικολόπουλος, από την άλλη υπάρχει η «σχεδόν ανακοίνωση» του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, αλλά και η αποστροφή του παλαιού στελέχους του ΛΑΟΣ, πλην όμως αποστασιοποιημένου από το κόμμα, Κυριάκου Βελόπουλου για νέο κόμμα με φιολορωσικό προσανατολισμό.

Το... κουβάρι μπλέκεται ακόμη περισσότερο αν κάποιος συμπεριλάβει και το σενάριο των ΑΝΕΛ, που μέσω του κ. Καμμένου φέρεται να προσεγγίζει τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και να επιχειρεί αυτό που προαναφέρθηκε ως ανανέωση.

Για να το ξεκαθαρίσει κάποιος θα πρέπει να κατανοήσει ότι πλέον γίνονται διαφορετικές κινήσεις από διαφορετικούς ανθρώπους και να μην «τσουβαλιάσει» όλες τις προσπάθειες, αφού μπορεί να έχουν ως στόχο τη δημιουργία νέου κόμματος, όχι όλες όμως του ίδιου κόμματος...

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ξεκαθαρίζει στη Voria.gr ο κ. Βελόπουλος: «Μίλησα για κάτι νέο, με σαφή προσανατολισμό. Όταν λέω όμως νέο εννοώ νέο κι όχι ξαναζεσταμένες συνταγές. Το νέο πρέπει να είναι νέο και να προτείνει λύσεις».

Ερωτηθείς αν το «φιλορωσικό κόμμα» περιλαμβάνει τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο, ο κ. Βελόπουλος ήταν σαφής: «Με ανθρώπους που πατάνε σε δυο βάρκες δεν μπορώ να συνεργαστώ. Ο κ. Καμμένος είναι τώρα στις ΗΠΑ. Για ποιο φιλορωσικό προσανατολισμό μιλάμε;».

Όσο για την κίνηση του ΛΑΟΣ, ο κ. Βελόπουλος δε συμμετέχει καθώς μπορεί οι προσωπικές σχέσεις του με τον κ. Καρατζαφέρη να είναι άριστες, πλην όμως βλέπει στο... νέο.

Πάντως, η κινητοποίηση των στελεχών του ΛΑΟΣ στη χτεσινή εκδήλωση του «Βελλίδειου» ήταν μεγάλη και αφορούσε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δεδομένου ότι υπήρχαν πούλμαν με γκρουπ υποστηρικτών από τα Γιαννιτσά και άλλες περιοχές. Η εκδήλωση βάσει παρουσίας κόσμου μόνον επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένου ότι η προσέλευση ξεπέρασε τα 1.500 άτομα.

Ο κ. Ψωμιάδης μάλιστα, διένειμε και σχετική δήλωση για την παρουσία του στην εκδήλωση: "Όπως πάντα, ανταποκρίθηκα και χτες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στην πρόσκληση που μου απηύθυνε ο φίλος και Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης να παραστώ στην ομιλία του στο Βελλίδειο. Επειδή πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν, θέλω να πω πως σήμερα είμαι στη Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω, όμως, αν η Νέα Δημοκρατία είναι μαζί μου. Αυτό σημαίνει πως το πολιτικό μου μέλλον είναι αβέβαιο και απρόβλεπτο. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση μου θα ληφθεί αφού πρώτα μιλήσω -όπως πάντα έκανα- με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Μακεδονίας".