Skip to main content

Tο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της ΔΗΣΥ παρουσίασε η Γεννηματά

Αναλυτικά τι παρουσίασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη συνάντηση

Tις θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, με επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, παρουσίασε η επικεφαλής της και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Δίκτυο Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών της ΔΗΣΥ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην 82η ΔΕΘ.

Οι θέσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Κίνητρα για τις επιχειρήσεις

Δεσμευόμαστε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με πολυετή ορίζοντα, που επιτρέπει τον υγιή προγραμματισμό των επιχειρήσεων. Δημιουργούμε πρόσθετα κίνητρα μειώνοντας τους έμμεσους (και ειδικούς) φόρους στην παραγωγή. Επαναφέροντάς τους στο προηγούμενο ύψος τους, προ των αυξήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες. Προχωρούμε σε στοχευμένη και σημαντική μείωση του χρόνου απόσβεσης μίας επένδυσης, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει υψηλή προστιθέμενη αξία (π.χ. στη βιομηχανία ή στη νέα τεχνολογία).

Κίνητρα για τους νέους ανθρώπους για να δουλέψουν, να επιχειρήσουν, να εξελιχθούν

Απαλλαγή, για τρία χρόνια, από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα (και αποπληρωμή τους στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου). Δωρεάν παραχώρηση γης για να εργασθούν νέοι επιστήμονες στον πρωτογενή τομέα. Για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των δύο, για τα πρώτα πέντε χρόνια. Επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως «έξοδο» που εκπίπτει της φορολογίας με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Καθιέρωση της «δεύτερης ευκαιρίας για τους έντιμους και ικανούς μικρομεσαίους που «ατύχησαν», ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους. Διευκόλυνση της πτωχευτικής διαδικασίας για τις μη «δόλιες» περιπτώσεις. Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτά. Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ρυθμίσεων σε εφορία και ΕΦΚΑ, ώστε οι βιώσιμες επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση.

Επίσης:

- Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών, με σεβασμό στην απασχόληση, στις επιχειρήσεις, και προστασία της α' κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών.

- Ορθολογικοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών (ιδιαίτερα για επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες), με αποσύνδεση από το δηλωθέν εισόδημα και ανώτατο πλαφόν τα 600 ευρώ τον μήνα.