Skip to main content

To NBG Business Seeds δίνει πνοή σε καινοτόμες ιδέες στη Θεσσαλονίκη

Περίπου 40 ομάδες από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να συμμετέχουν στο τριήμερο σεμινάριο «Match and Develop a Startup» στις 30-31 Μαρτίου και 1 Απριλίου.

Την ευκαιρία να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα θα έχουν περίπου 40 ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, που θα συμμετέχουν στο τριήμερο σεμινάριο «Match and Develop a Startup» στις 30-31 Μαρτίου και 1 Απριλίου. Το σεμινάριο διοργανώνεται για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΟΚ!Τhess.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ομάδες που συμμετείχαν στον 8ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, σε ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ και άλλων φορέων και σε ομάδες του OK!Thess. Σκοπός της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του OK!Thess είναι να βοηθήσει τις ομάδες με καθοδήγηση, δικτύωση και μέσα από σύντομες παρουσιάσεις (tutorials) να εξελίξουν τόσο το επιχειρηματικό τους σχέδιο όσο και την παρουσίαση του.

Την Κυριακή 1 Απριλίου οι επιχειρηματικές ιδέες θα παρουσιαστούν σε κριτική επιτροπή. Οι ομάδες που θα διακριθούν θα λάβουν περαιτέρω υπηρεσίες φιλοξενίας και καθοδήγησης από το ΟΚ!Thess και το ΑΠΘ ενώ μια ομάδα θα προκριθεί στην Β’ Φάση του επόμενου διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στήριξης και ανάδειξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η περσινή νικήτρια ErgoSense Pro στη δεκάδα του 8ου διαγωνισμού

Στο περσινό σεμινάριο «Match and Develop a Startup» της Θεσσαλονίκης(από όπου και η φωτογραφία) το βραβείο της πρόκρισης στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας κέρδισε ο ερευνητής-αρσιβαρίστας Αλέξανδρος Αλεξόπουλος επικεφαλής της ομάδας ErgoSensePro, η οποία αναπτύσσει λογισμικό και αναλυτικά εργαλεία για ομάδες αθλητισμού με ανάγκη από προπονητικά προγράμματα ενδυνάμωσης. Η ErgoSensePro συμμετείχε στον 8ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας, πέτυχε να περάσει στην τελική δεκάδα των νικητών και προχωρά στο επόμενο στάδιο της προφορικής εξέτασης για την τελική κατάταξη.

Επίσης, η Microsoft έδωσε τη δυνατότητα της ένταξης στο πρόγραμμα Bizpark με την παροχή υπηρεσιών αξίας έως 25.000 ευρώ σε δύο εταιρείες-ομάδες, τη Movvin και την Building Design Optimization. Το ΟΚ!Τhess έδωσε την δυνατότητα μιας 3μηνης παροχής υπηρεσιών στις ομάδες SeismCon, Καβούρια.gr και Octappush. Παράλληλα, μια startup που μεγάλωσε γρήγορα και σωστά, η Apifon, δεσμεύτηκε για mentoring, αλλά και για εξάμηνη δωρεάν υπηρεσία αποστολής email στις εταιρείες και ομάδες: Eucleides, Elektronio, OffersAroundME, K-invent και Octappush.

Τα εργαστήρια Match & Develop a Startup και ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας, που διεξάγεται από το 2010 αποτελούν ένα μέρος μόνο του προγράμματος στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας NBG Business Seeds. Εκτός από την ανάδειξη και προβολή καινοτόμων ιδεών και τις δράσεις εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων το πρόγραμμα NBG Business Seeds παρέχει υποδομές και δικτύωση σε συνεργασία με ελληνικούς και ξένους οργανισμούς και οικονομική ενίσχυση σε νεοφυείς εταιρείες.

Οι μορφές χρηματοδότησης του προγράμματος NBG Business Seeds είναι:
-equity financing, με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο
-δάνεια ειδικού σκοπού για ανάπτυξη δραστηριοτήτων
 -ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές

Χρηματοδότηση start ups της Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτήσει μέσω συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τις εταιρείες της Θεσσαλονίκης, IT Booms και Fieldscale και μέσω δανείου την Apifon.

Η Fieldscale ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη και είναι εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, η οποία δημιουργεί νέας γενιάς εργαλεία προσομοίωσης (simulation software) για το σχεδιασμό νέων τεχνολογικών προϊόντων. To βασικό της προϊόν είναι το λογισμικό προσομοίωσης SENSE, σχεδιασμένο ειδικά για τη βιομηχανία κατασκευής οθονών αφής. Σήμερα η εταιρεία αποτελείται από μία δυνατή ομάδα περισσότερων από 20 νέων μηχανικών και προγραμματιστών, με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.

Η ITBOOMS Ι.Κ.Ε είναι μία εταιρεία λογισμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του mobile marketing. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Θεσσαλονίκη και αναπτύσσει το “bubbllz”, μία mobile εφαρμογή-πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε καταστήματα, επιχειρήσεις και εμπορικά ονόματα να προβάλλουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω User Generated Content. Οι χρήστες απλά βγάζουν μια φωτογραφία ή αυτογραφία ( selfie) με το προϊόν που αγοράζουν, δημιουργείται ένας κωδικός ανταμοιβής, η φωτογραφία ανεβαίνει στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο χρήστης ανταμείβεται εκείνη τη στιγμή  με εκπτώσεις, πόντους επιβράβευσης και  συμμετοχή σε διαγωνισμούς.

Η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Apifon πέτυχε να αναδειχθεί πολύ γρήγορα σε έναν από τους ηγέτες της αγοράς στο digital messaging. Στη διάρκεια της πορείας της, η Apifon  εξελίχθηκε από πάροχο μαζικής αποστολής SMS και e-mail, σε μια εταιρεία που αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις των πελατών της με σύγχρονα και εξελιγμένα κανάλια επικοινωνίας όπως τα Chat Apps. Μάλιστα, μετά τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο συνέδριο Mobile στη Βαρκελώνη, η Apifon ανακοίνωσε τη νέα της συνεργασία με την Google στο πλαίσιο του Early Access Program για RCS Business Messaging. Πρόκειται για τη νέα τεχνολογία που αντικαθιστά το SMS και περιλαμβάνει δυνατότητες όπως πλούσιο περιεχόμενο (εικόνες, video, ήχος), διαδραστικές λειτουργίες (προτεινόμενες απαντήσεις, καρουζέλ, κλήσεις, χάρτες, μεταφορά αρχείων) και δυνατότητες για άμεσες αγορές, κρατήσεις και πληρωμές.