Skip to main content

Τι λέει ο δήμος για το μπλόκο της Επιτρόπου στην προμήθεια καυσίμων

Γιατί η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητεί εξηγήσεις για το ένταλμα πληρωμής καυσίμων. Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς.

Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στον δήμο Θεσσαλονίκης η εμπλοκή με την προμήθεια καυσίμων και οι ενστάσεις από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έχει μπλοκάρει ένταλμα πληρωμής ύψους 90.000 ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο ένταλμα της νέας σύμβασης σχετικά με την προμήθεια καυσίμων για τον Ιούλιο του 2016 το οποίο, όμως, εκδόθηκε τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, οφειλόταν στο γεγονός ότι «η τιμολόγηση γινόταν λανθασμένα, με διαφορετικό τρόπο (με τιμές λιανικής και όχι χονδρικής) από αυτόν που οριζόταν στη σύμβαση με αποτέλεσμα τα τιμολόγια να επιστραφούν στην ανάδοχο εταιρεία».

Η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκρινε το ένταλμα πληρωμής μετά τις αναντιστοιχίες που εντόπισε στις εισροές – εκροές των καυσίμων, στα στοιχεία για τις ποσότητες που καταναλώθηκαν, στα δελτία μηχανημάτων έργου και στα χιλιόμετρα που διένυσαν.

Το πρώτο σημείωμα της επιτρόπου εστάλη στις 19/12/2016 και αφορούσε 5 σημεία που ζητούσε διευκρινίσεις, το δεύτερο σημείωμα στις 29/12/2016, το τρίτο στις 2/2/2017  και το τελευταίο στις 13/2/2017.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι αρμόδιες Διευθύνσεις (Οικονομικής Ταμειακής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων) έστειλαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που ζητούσε η επίτροπος, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση και να εγκριθεί το ένταλμα. Μάλιστα, για το θέμα είχε επαφές με την επίτροπο και ο γενικός γραμματέας του δήμου Θωμάς Ψαρράς, προκειμένου να επισπευσθεί ο έλεγχος.

Σημειώνεται πως όταν υπάρχουν υπερκαταναλώσεις ο δήμος είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει έγκριση από την Αποκεντρωμένη, ενέργεια η οποία όμως δεν είχε γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Καθυστερημένα, ωστόσο. η δημοτική αρχή, στις αρχές Φεβρουαρίου, ζήτησε την απαιτούμενη έγκριση για τις υπερκαταναλώσεις.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Θανάση Παππά, για τον μήνα ο οποίος εξετάζεται από την επίτροπο καταναλώθηκαν περίπου 122.000 λίτρα και συγκεκριμένα, τα 113.000 λίτρα για τα 208 οχήματα, τα 4.500 στα μηχανήματα έργου και τα υπόλοιπα με υπηρεσιακά σημειώματα για διάφορες εργασίες. «Πρέπει οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν στα σημεία που θέτει η επίτροπος ούτως ώστε να λήξει το θέμα σε σύντομο διάστημα και να μην έχουμε θέμα με τον εφοδιασμό. Με πλήρη βεβαιότητα, μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει ζήτημα που να σχετίζεται με κακοδιαχείριση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση των καυσίμων», ξεκαθάρισε ο κ. Παππάς στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναφορικά με το σύστημα εισροών – εκροών στο βενζινάδικο του δήμου στο ΣΜΑ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την εγκατάστασή του στα τέλη Μαρτίου.

Ενημέρωση για τα έγγραφα της επιτρόπου ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Γιώργος Αβαρλής, ενώ άσκησε κριτική στην δημοτική αρχή για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση του συστήματος εισροών - εκροών.

«Η επίτροπος ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα, δεν μπορεί να πηγαινοέρχονται συνέχεια χαρτιά και να κάνουν βόλτα. Υπάρχει υπέρβαση των χιλιομέτρων με αποτέλεσμα και υπέρβαση της κατανάλωσης καυσίμων από τα δημοτικά αυτοκίνητα; Η Αποκεντρωμένη έδωσε έγκριση για την υπέρβαση αυτή; Λάβατε καινούργιο έγγραφο από την επίτροπο, μπορείτε να μας ενημερώσετε γι΄ αυτό. Εγώ ζητάω να κατατεθεί το έγγραφο. Υπάρχει και το πρόβλημα της προμήθειας του συστήματος εισροών – εκροών. Φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2017 και ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί. Πώς ελέγχεται η εκροή των καυσίμων; Υπάρχουν όλα τα πρωτόκολλα που απαιτούνται;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβαρλής.