Skip to main content

Το μπλε καβούρι και η Πολιτεία πλήττουν τη μυδοκαλλιέργεια

Όργιο παρανομίας στον Θερμαϊκό αφού επί 18 χρόνια δεν θεσμοθετείται η ΠΟΑΥ. Τριπλάσια θαλάσσια έκταση για παράνομες απ' ό,τι για νόμιμες εγκαταστάσεις

Τέλος στην παρανομία και την αυθαιρεσία που επικρατεί με τις μυδοκαλλιέργειες στον Θερμαϊκό κόλπο επιχειρεί να δώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο φλέγοντα ζητήματα για τον κλάδο έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε ένα προϊόν – σημαία για την περιοχή, με σημαντικότατη συμβολή στην εθνική οικονομία, αφού πρόκειται για προϊόν με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Το πρώτο είναι οι απίστευτες καταστροφές που έχουν υποστεί οι μυδοκαλλιεργητές από τους πολύ αυξημένους πληθυσμούς μπλε καβουριού, που διαλύουν τις εγκαταστάσεις τους. Το δεύτερο είναι η ανυπαρξία σοβαρής νομοθεσίας, ώστε να πάψει επιτέλους η αυθαιρεσία σε όλη την έκταση του Θερμαϊκού.

Με αφορμή την ένταξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου για τα μύδια στον Θερμαϊκό, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, έθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τα δυο αυτά ζητήματα.

«Πρόκειται για προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η ελληνική Πολιτεία, με τη γνωστή αδιαφορία της κι άλλοτε με την αναλγησία της, καθιστώντας τους μυδοκαλλιεργητές ομήρους των διαθέσεων της, επί δεκαετίες ολόκληρες. Και το θέμα είναι ότι με την περίεργη –αν μη τι άλλο-, άρνησή της να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε επί 18 συνεχή χρόνια, 'φρενάρει' το δρόμο προς την ανάπτυξη και μπλοκάρει με απαράδεκτο τρόπο την άνθιση της τοπικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στο Θερμαϊκό Κόλπο παράγεται το 80% με 90% της εθνικής παραγωγής σε μύδια, περίπου 30.000 τόνοι το χρόνο και παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι παραγόμενες ποσότητες κατευθύνονται σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και κυρίως η Ιταλία. Μόνο στην περιοχή της Χαλάστρας κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 6.000 τόνοι μυδιών, οι οποίοι κατά 95% εξάγονται.

«Ο πολλά υποσχόμενος όμως αυτός παραγωγικός κλάδος, οδηγείται ταχύτατα σε συρρίκνωση και εξαφάνιση, διότι η Πολιτεία τα τελευταία 18 χρόνια όχι μόνο δεν διαθέτει νέες άδειες μυδοκαλλιέργειας, αλλά δεν ανανεώνει ούτε τις άδειες που είχε εκδώσει στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα είναι ότι από τις 71 άδειες που είχε δώσει στην περιοχή της Χαλάστρας, για πρώτη φορά το 1990, σήμερα οι νόμιμες μονάδες που λειτουργούν ακόμη με τις παλιές άδειες, είναι μόλις 23. Οι υπόλοιποι μυδοκαλλιεργητές από αυτούς που είχαν άδεια και δεν τους ανανεώθηκε, θεωρούνται τώρα παράνομοι, ενώ στο μεταξύ έχουν στηθεί τα επόμενα χρόνια δεκάδες εντελώς παράνομες μονάδες. Επιπλέον οι παράνομες μονάδες μυδοκαλλιέργειας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε έκταση από τις νόμιμες. Οι 23 νόμιμες αναπτύσσονται σε μία έκταση 350 στρεμμάτων μέσα στη θάλασσα και άλλα επιπλέον 1.170 στρέμματα αξιοποιούνται από παράνομα μυδοτροφεία, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης. Αυτά τα τραγικά, συμβαίνουν επειδή η περίφημη Π.Ο.Α.Υ, δηλαδή η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, ένα πάρκο μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό επί της ουσίας, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, με ευθύνη της Πολιτείας από το 1999, όπως και όλες οι ΠΟΑΥ σε όλη τη χώρα. Έτσι, . στο Θερμαϊκό, δεν εκδίδονται άδειες επί 18 ολόκληρα χρόνια», είπε ο κ. Γιουτίκας, δίνοντας το μέγεθος της παρανομίας.

Πρόσφατα δόθηκε το «πράσινο φως» για να δοθεί λύση στο άλλο σοβαρό πρόβλημα  των μυδοτρόφων στον Θερμαϊκό, με το μπλε καβούρι που έχει κάνει μεγάλες καταστροφές στις μυδοκαλλιέργειες. Έγινε δεκτό, όσοι μυδοπαραγωγοί το θέλουν, εκουσίως, να μετακινήσουν τις μονάδες τους λίγα μέτρα πιο βαθιά στη θάλασσα, για να τις  γλιτώσουν από τις επιδρομές των μπλε καβουριών. Από σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα δέχεται αιτήσεις ενδιαφέροντος, υπό την προϋπόθεση ότι όταν γίνει η Π.Ο.Α.Υ. ίσως χρειαστεί οι μονάδες να ξαναμετακινηθούν.

«Το σημαντικό είναι ότι ελήφθη αυτή η απόφαση, παρόλο που η Π.Ο.Α.Υ. βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά. Είναι η στιγμή για να επανέλθουμε με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, ώστε να γίνει δεκτή η πρόταση για να δοθούν επιτέλους άδειες λειτουργίας στους μυδοπαραγωγούς. Η παράνομη μυδοκαλλιέργεια, σημαίνει απώλεια εσόδων για το κράτος, αδιαφάνεια και παρατυπίες στη νομιμοποίηση και μεταφορά  του προϊόντος, απουσία κανόνων στη λειτουργία των μονάδων, κινδύνους  για το περιβάλλον», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Στην ουσία, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη μη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ, ο κ. Γιουτίκας σημείωσε ότι η Πολιτεία πρέπει ή να προχωρήσει σε άλλο νόμο ή να προχωρήσει στην άμεση θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού κόλπου, για να πάψουν να είναι σε ομηρία οι μυδοκαλλιεργητές και παράλληλα να δοθούν προσωρινές άδειες, ώστε να υπάρχει ένας έλεγχος και να σταματήσει η παρανομία.