Skip to main content

Το μπαλάκι στους αγρότες ρίχνει η Μπατζελή

«Το κλειδί» για την εύρεση λύσης είναι στα χέρια των αγροτών είπε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 23ης Agrotica.
«Το κλειδί» για την εύρεση λύσης είναι στα χέρια των αγροτών είπε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 23ης Agrotica, ρίχνοντας την ευθύνη για την μη επίλυση του προβλήματος στους αγρότες.

Η κ. Μπατζελή μένοντας αμετακίνητη στις θέσεις της συνέχισε: «Οι αγρότες έχουν συνδικαλιστές που ξέρουν τι θα πει νίκη και τι ήττα άλλα πάνω από όλα ξέρουν τι σημαίνει αναδίπλωση. Οι κινήσεις πρέπει να γίνονται και από τις δυο πλευρές, εμείς κάναμε τις δικές μας. Το κλειδί για τις λύσεις είναι τώρα στα χέρια των αγροτών».

«Έχουμε συζητήσει με τους αγρότες, τους έχουμε εξηγήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια. Ωστόσο, και να υπήρχαν χρήματα, δεν θα τα δίναμε, καθώς είμαστε αντίθετοι στον τρόπο με τον οποίο τα διεκδικούν», συνέχισε η κ. Μπατζελή και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για αδιαλλαξία. Είχαμε πει από την αρχή ότι δεν υπάρχουν χρήματα».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι αγρότες από το μπλόκο τουΠρομαχώνα δεν παρέστησαν στις συζητήσεις στο Ζάππειο η υπουργός είπε:«Οι αγρότες του Προμαχώνα είχαν προσκληθεί αλλά τελευταία στιγμή τοακύρωσαν και την επομένη συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό τηςΒουλγαρίας. Τους κάνω έκκληση να μην βγάζουν την κρίση προς τα έξω καιαμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Πρέπει  να σταματήσειτο κλείσιμο των συνόρων. Το θέμα πρέπει να παραμείνει διμερές και ναμην γίνει ευρωπαϊκό. Τα μπλόκα μας κόβουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσηςστους όρους λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Η υπουργός ανήγγειλε ότι από τις 5 Μαρτίου θα πληρωθεί το υπόλοιπο των επιδομάτων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα γίνει η αποπληρωμή των αποσυνδεδεμένων ενισχύσεων. Η κ. Μπατζελή διαβεβαίωσε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για να επισπευσθούν οι διαδικασίες για επιστροφή του ΦΠΑ τον Απρίλιο (κάτι που κανονικά γίνεται τον Μάιο). Επιπλέον, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα πληρωθεί μέσα στο 2010 και στο τέλος Ιουνίου θα απορροφηθεί η ρύθμιση για τη λειτουργία της αγοράς και το κόστος παραγωγής «που πονάνε τον αγρότη».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι μετά τον σχεδιασμό «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα πληρωθούν οι πιστωτικές αποζημιώσεις, οι απονιτροποιήσεις και οι αποζημιώσεις για τα βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον, μέσα στο 2010 θα ανακοινωθεί ο νέος τρόπος διάρθρωσης των συνεταιριστικών οργανώσεων.

«Το ζήτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι σε δημόσια διαβούλευση. Ό,τι γίνεται δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την γνώμη των αγροτών», ανέφερε η υπουργός.

«Σκοπός μας δεν είναι διασυρμός των αγροτών. Θέλουμε να μας θεωρήσουν αξιόπιστο συνομιλητή», συνέχισε η κ. Μπατζελή. 

Η υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε ώστε να βρεθεί μια συμφωνία και να μην επιστραφούν τα χρήματα που τους είχε υποσχεθεί ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σ. Χατζηγάκης.

«Θα προσπαθήσουμε να μην επιστραφούν τα χρήματα εις διπλούν όπως ορίζει η Ε.Ε. Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μαζί τους», δήλωσε η υπουργός.

Ερωτηθείσα αν υποτίμησε τις κινητοποιήσεις είπε ότι: «Δεν υποτιμήσαμε ποτέ τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Αλλά κάθε μέρα διαφοροποιούνταν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματά τους».

Αναφερόμενη στο θέμα του μητρώου των αγροτών είπε: «Το μητρωο των αγροτών, το οποίο δημιούργησε τριγμούς στα μπλόκα των αγροτών, είναι βασικό θέμα. Ο διαχωρισμός των αγροτών σε αγρότες κατά κύριον επάγγελμα και μη δεν θα γίνεται με μόνο κριτήριο το εισοδηματικό. Μέσα από διασταυρώσεις θα δημιουργηθεί καταστατικό για την κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος».

Τέλος, όπως ανέφερε η υπουργός θα υπάρξει αύξηση στη χρηματοδότηση των καλλιεργητικών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του δημοσίου.

«Όσοι δικαιούνται επιδοτήσεις θα τις πάρουν», δήλωσε η κ. Μπατζελή.

Μπλόκο στη ΔΕΘ

Νωρίτερα, παραταγμένα ήταν δώδεκα τρακτέρ μπροστά στη βόρεια είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αγρότες από τη Χαλκιδική βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το χώρο της ΔΕΘ, επιδιώκοντας να συναντηθούν με την κα Μπατζελή, για να της εκθέσουν τα αιτήματά τους.

Μάλιστα, οι παραγωγοί προχώρησαν στην ενέργειά τους αυτή, τη χρονικήστιγμή κατά την οποία είχε αρχίσει η ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ στο πλαίσιο της 23ηςAgrotica.

«Δεν αποφεύγουμε τα μπλόκα, απλά δεν τα θεωρούμε χώρο επίλυσης των προβλημάτων των αγροτών», σημείωσε η υπουργός αναφερόμενη στο χθεσινό αποκλεισμό του δρόμου για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» από αγρότες.

Γύρω στο μεσημέρι, οι αγρότες προτίθενται να αποχωρήσουν από τη βόρεια Πύλη της ΔΕΘ και να επιστρέψουν στην αερογέφυρα, όπου θα συνεδριάσει η συντονιστική τους επιτροπή, ώστε να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους.

Χθες, οι αγρότες έκλεισαν με τρακτέρ τον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη από και προς τον αερολιμένα «Μακεδονία», σε μια προσπάθεια να συναντήσουν την κ. Μπατζελή, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την 23η Agrotica.

Τελευταία ενημέρωση: 14.30 - 04/02/2010