Skip to main content

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα επισκέφθηκε το προξενικό σώμα της πόλης

ο Πρόεδρος ου Ιδρύματος Μουσείου καλωσόρισε θερμά τους προσκεκλημένους και τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις δράσεις του Ιδρύματος

Τα μέλη του Προξενικού Σώματος Θεσσαλονίκης είχαν την τιμή να υποδεχθούν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, στις 19.00, ο Πρόεδρος Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ). Την ξενάγηση πραγματοποίησε ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ., Βασίλης Κ. Γούναρης

Παρόντες από πλευράς του ΙΜΜΑ, επίσης, ήταν οι κ.κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος, Α΄ Αντιπρόεδρος, Σταυρούλα Μαυρογένη, Γενική Γραμματέας (και διευθύντρια του Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.), Αθανάσιος Κουκάκης, Μέλος και Νικόλαος Μουσιόπουλος, Μέλος, καθώς και ο διευθυντής Βασίλειος Νικόλτσιος.

Από πλευράς Προξένων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι κ.κ. Martin Ladislau Salamon , Γενικός Πρόξενος Ρουμανίας, Sinica Pavic , Γενικός Πρόξενος Σερβίας, Riza Doda , Γενική Πρόξενος Αλβανίας, Σπύρος Μιλτιάδης, Γενικός Πρόξενος Κύπρου, Βασίλειος Κωνσταντινίδης , Επίτιμος Πρόξενος Βιετνάμ, Ευπραξία Αυλογιάρη, Επίτιμη Πρόξενος Εσθονίας, Δέσποινα Μαντά, Επίτιμη Πρόξενος Ιορδανίας, Παντελής Πετμεζάς , Επίτιμος Πρόξενος Καναδά, Λεωνίδας Κουίδης, Επίτιμος Πρόξενος Κολομβίας, Μαρία Τσακάλη, Επίτιμη Πρόξενος Μεγάλης Βρετανίας, Γεώργιος Κουδέρης, Επίτιμος Πρόξενος Πακιστάν, Μαργαρίτα Ιγνατίδου , Επίτιμη Πρόξενος Τσεχίας, Marko Suomalainen , Επίτιμος Πρόξενος Φιλανδίας, Ρήγας Τζελέπογλου, Επίτιμος Πρόξενος Χιλής καθώς και οι Δημήτριος Παπανδρέου, Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη και Κωνσταντίνος Κατσάνος, Στέλεχος της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μαργαρόπουλος καλωσόρισε θερμά τους προσκεκλημένους και τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις δράσεις του Ιδρύματος. «Το Μουσείο μας παρουσιάζει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και τα γεγονότα με τρόπο νηφάλιο, επιλέγοντας την προβολή εικόνων και κειμένων που αναφέρονται σε ιστορικά αντικειμενικά καταγεγραμμένα γεγονότα, με έμφαση στους ανθρώπους της καθημερινότητας τόσο στην ύπαιθρο όσο και στα αστικά κέντρα, αλλά και στις κύριες μορφές αγωνιστών αυτής της περιόδου.

Στη μόνιμη έκθεσή μας εκτίθενται μοναδικά κειμήλια που τεκμηριωμένα ανήκουν στην περίοδο αυτή και τους πρωταγωνιστές της. Για τον λόγο αυτό έχουμε την τιμή να υποδεχόμαστε τακτικά απλούς επισκέπτες αλλά και φορείς και αξιωματούχους των κρατών που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα της περιόδου εκείνης, οι οποίοι αναγνωρίζουν ακριβώς αυτήν την άρτια ιστορικά και μουσειακά παρουσίαση» είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Ν. Μαργαρόπουλος.

Αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του κτιρίου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκδοτική δραστηριότητα του Ιδρύματος, η οποία προκύπτει από την μελέτη των αρχείων και άλλων πηγών από τους συνεργαζόμενους επιστήμονες υπό την επίβλεψη και επιμέλεια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.), πολλές φορές σε συνεργασία με κορυφαίους φορείς όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τέλος, πρόσφερε στα μέλη του Προξενικού Σώματος το ημερολόγιο 2018, χορηγία της βιομηχανίας Χαΐτογλου, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Μακεδόνες της Διασποράς.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι κ.κ. Martin Ladislau Salamon, Πρύτανης του Προξενικού Σώματος Θεσσαλονίκης, Marko Suomalainen, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίοι ευχαρίστησαν τους οικοδεσπότες για τη φιλοξενία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων του Προξενικού Σώματος Θεσσαλονίκης το οποίο ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δ.Σ. του Ιδρύματος.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09.00-20.00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης ξενάγησης (υπηρεσία προσωπικής περιήγησης) σε πολλές γλώσσες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.

Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.

Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.

Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.