Skip to main content

Το μότο του Χουλιαράκη και το καλό σενάριο για την αξιολόγηση

Το μότο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, σχετικά με την διαπραγμάτευση, είναι το μεγαλύτερο επιχείρημα που προβάλουν οι θεσμοί.

Το μότο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, σχετικά με την διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο επιχείρημα που προβάλουν οι θεσμοί προς την Αθήνα, για να κλείσει η διαπραγμάτευση της δεύτερης αξιολόγησης. Τι είπε σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Χουλιαράκης; "Είναι προτιμότερη μια καλή συμφωνία σήμερα, από μια καλύτερη αύριο". Από τις πιο σωστές ατάκες, που έχουμε ακουστει σε αυτή την ατέρμονη διαδικασία, παραδέχονται όλοι όσοι έχουν άμεση αντίληψη της κατάστασης.

Το θέμα είναι αν θα υιοθετηθεί κιόλας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ενδεχόμενο, πάντως, να κλείσει απόψε η συμφωνία, στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα από τα μεγάλα μέτωπα παραμένουν ανοικτά. Κυρίως, στο κομμάτι του εργασιακού και του ασφαλιστικού. Κατά συνέπεια, πάμε για αργότερα. Το πιθανότερο είναι ότι η συμφωνία θα κλείσει κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα. Τουλάχιστον, αυτή είναι η ελπίδα που εκφράζεται.

Αν πάντως τον Απρίλιο κλείσει η συμφωνία, τότε στις 22 Μαΐου, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή. Στη σύνοδο του Δ.Ν.Τ που είναι προγραμματισμένη για τότε, θα συζητηθούν, όντως, μεσοπρόθεσμα μέτρα για η διευθέτηση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Ακολούθως, στο Ταλίν της Εσθονίας και το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών που θα γίνει εκεί τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί η ένταξη της Ελλάδας στο QE. Τουλάχιστον, αυτό προβλέπει το καλό σενάριο. Γιατί, υπάρχει και το κακό...