Skip to main content

Το μοίρασμα της πίτας στις εισαγωγές ελαιόλαδου στις ΗΠΑ

Οι εξαγωγές ελαιόλαδου αυξήθηκαν 49,8% κατά το οκτάμηνο Ιαν-Αυγ. 2006.
Ανοδική πορεία παρουσιάζει η εισαγωγή ελαιόλαδου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της  Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον

Συγκεκριμένα, το πρώτο οκτάμηνο του 2006, οι εισαγωγές ελαιόλαδου συνεχίζουν την αυξητική τάση των τελευταίων ετών παρουσιάζοντας άνοδο των εισαγωγών (+18,5%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του προηγούμενου έτους. Το 2005 οι συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 858 εκατ. δολάρια.

Η Ισπανία και η Ιταλία ελέγχουν από κοινού περίπου το 83% της αγοράς ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται άλλες δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες μάχονται και εναλλάσσονται σε επιδόσεις.

Οι ελληνικές εξαγωγές
καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση και παρουσιάζουν μία σταθερή αύξηση τόσο σε αξία, όσο και σε ποσοστό επί του συνόλου. Συγκεκριμένα, το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2006, η χώρα μας αύξησε την αξία κατά 53% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2005 με αποτέλεσμα το μερίδιο του ελληνικού ελαιόλαδου επί των συνολικών εισαγωγών να ανέλθει από 1,71% σε 2,21%.

Στις εισαγωγές παρθένου ελαιόλαδου η εικόνα των χωρών, που αφορά στην κατάταξη και στα ποσοστά επί του συνόλου, παραμένει όμοια, με την Ελλάδα να κατέχει πάλι την πέμπτη θέση με συνολικές εξαγωγές 13 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Κατά το οκτάμηνο Ιαν.-Αυγ. 2006, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2005, οι εξαγωγές παρθένου ελαιόλαδου αυξήθηκαν 49,8% συνεχίζοντας τη σταθερή αυξητική πορεία και για το 2006 και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από τις συνολικές εισαγωγές της κατηγορίας αυτής με αποτέλεσμα να αυξηθεί το μερίδιο του ελληνικού παρθένου ελαιόλαδου στις ΗΠΑ. Το παρθένο ελαιόλαδο αντιστοιχεί στο 83,7% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου.

Χ.Κ