Skip to main content

Το μήνυμα του ΔΝΤ για τα νέα μέτρα και η απάντηση της κυβέρνησης

Η όποια πρόβλεψη δεν είναι εντελώς ασφαλής και πρέπει να γίνουν γνωστά νεότερα στοιχεία, που συνδέονται και με την υστέρηση των εσόδων.

Μήνυμα προς το ΔΝΤ, σε κάθε ευκαιρία, στέλνουν οι Βρυξέλλες, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Τι αναφέρει; Ότι τα νέα μέτρα δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο για το 2018,  αλλά και για το 2019-2020. Το ζήτημα βεβαίως που τίθεται είναι ότι από το 2018 και μετά το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνεται ραγδαία από το 1,75% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ. Και έτσι αμφισβητείται ότι ακόμη και με το τελευταίο πακέτο των 6,5 δισ. ευρώ μπορεί να πιαστεί ο στόχος.

Για φέτος, ωστόσο, η πιθανότητα το πρωτογενές πλεόνασμα να ξεπεράσει ακόμη και το 2% του ΑΕΠ παραμένει ισχυρή, όπως αναφέρουν και πηγές του κυβερνητικού επιτελείου, παραδεχόμενες πάντως ότι η όποια πρόβλεψη δεν είναι εντελώς ασφαλής και πρέπει να γίνουν γνωστά νεότερα στοιχεία. Δηλαδή στοιχεία που συνδέονται με την υστέρηση εσόδων αλλά και με το θέμα της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τη δυνατότητά της να μοιράσει και φέτος μέρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Μαΐου όρισε πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 στο 1,9%. Το μνημόνιο θέτει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ.

Στο σενάριο ενός πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό περιθώριο φτάνει στα 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός (ή και για να ξεπεραστεί σημαντικά όπως εκτιμούν πηγές της κυβέρνησης) πρέπει να ξεπεραστούν μία σειρά από σκόπελοι.

Σ' αυτό ακριβώς το σημείο «ποντάρει» το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτευχθούν.