Παρασκευή 25 Μαΐου 2018
x

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ «ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΕΓΝΑΤΙΑ»

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος συναντήθηκε με τους δημιουργούς του φιλόδοξου αρχιτεκτονικού πρότζεκτ «Πολυεπίπεδη Εγνατία».

Τους δημιουργούς του φιλόδοξου αρχιτεκτονικού πρότζεκτ «Πολυεπίπεδη Εγνατία» συνάντησε μετά τη δημοσίευση της πρότασης από τη Voria.gr, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σύλληψη των τεσσάρων φοιτητών της αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ να σχεδιάσουν μια πλατεία χτισμένη λίγα μέτρα κάτω από τη γη στον κάθετο άξονα Αγίας Σοφίας- Αχειροοποίητου, στην οποία προβλέπεται η δημιουργία ενός υπόγειου μουσείου για τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές του μετρό αλλά και η ανάδειξη αρχαίων μνημείων στο σημείο που βρέθηκαν κατά μήκος της πλατείας.

Ο κ. Μυλόπουλος συνεχάρη τους νέους για το έργο τους και τους κάλεσε προκειμένου να αφουγκραστεί τις ιδέες τους αλλά και να τους δώσει ερεθίσματα για νέες δημιουργίες συζητώντας μαζί τους το φλέγον ζήτημα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στον σταθμό μετρό στη Βενιζέλου.

«Μας εντυπωσίασε ότι ασχοληθήκατε με ένα θέμα τόσο επίκαιρο, τόσο ενδιαφέρον και τόσο χρήσιμο» είπε ο ίδιος απευθυνόμενος στους Φοίβο Κουκόπουλο, Κατερίνα Τούσκα, Ηλία Βούρα και Ανδρέα Σταυριανουδάκη.

Έχοντας ως δεδομένο ότι θα έχει ολοκληρωθεί το μέτρο, οι νέοι αρχιτέκτονες, οι οποίοι μάλιστα διακρίθηκαν στην 25η Διεθνή Έκθεση Αστικού Σχεδιασμού της Σερβίας για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, προτείνουν τη σύνδεση της πλατείας με τις εισόδους και εξόδους του μετρό.

Ένας από τους βασικούς τους στόχους, όπως ανέφεραν και οι ίδιοι στον κ. Μυλόπουλο, ήταν η ανάδειξη της ιστορικότητας της Θεσσαλονίκης, καθώς ο επισκέπτης θα μπορεί μέσα από τη βόλτα του στην πλατεία να δει από μνημεία του 6ου αιώνα και βυζαντινές εκκλησίες μέχρι σύγχρονες πολυκατοικίες και το Μετρό.

Η ανάδειξη του αδιατάρακτου της ιστορίας της Θεσσαλονίκης

Αυτό το στοιχείο ήταν που κέντρισε και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Μετρό, οι οποίοι βρίσκονται αυτή την περίοδο σε μια συνεχή αναζήτηση για την εύρεση του βέλτιστου τρόπου ανάδειξης της ιστορίας της πόλης.

«Αυτό που έχει σημασία στη Βενιζέλου είναι ότι η κεντρική διασταύρωση είναι αδιατάρακτα η ίδια στη διάρκεια των αιώνων. Ο άξονας Βενιζέλου-Εγνατία ήταν το κεντρικό σημείο της πόλης με τα κεντρικά καταστήματα, τα οποία κατά τραγική σύμπτωση ήταν και τότε, όπως είναι και σήμερα, κοσμηματοπωλεία. Βλέπουμε μια ιστορία που συνεχίζει κατ’ αντίστοιχο τρόπο. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν τόσο οι Θεσσαλονικείς όσο και οι επισκέπτες. Η ανάδειξη του αδιατάρακτου της ιστορίας αποτελεί μια ιδέα και για καινούρια πρότζκετ» υπογράμμισε στη συζήτηση ο κ. Μυλόπουλος.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, διευθυντής έργων Μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος με τη σειρά του συνεχάρη τους νέους δημιουργούς.

«Η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με τις μοντέρνες κατασκευές δημιουργεί ενδεχομένως ένα καινούριο επιστημονικό πεδίο για τη Θεσσαλονίκη. Και εσείς είστε από τους πρωτοπόρους που πιάσατε τον ρυθμό. Η φιλοσοφία της προσέγγισης σας είναι το καινούριο, και ίσως είναι αυτό που μεταφέρει την ιστορία» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι στο έργο της κατασκευής του μετρό ενσωματώνονται νέες γενιές μηχανικών και επιστημόνων.

Οι κ. Μυλόπουλος και Κωνσταντινίδης έκαναν μια ανασκόπηση της πορείας των έργων του μετρό στην περιοχή της Βενιζέλου και προσκάλεσαν τους φοιτητές να περιηγηθούν το επόμενο διάστημα στα αρχαία του σταθμού ώστε να πάρουν «οπτικά ερεθίσματα» για νέες εργασίες πάνω στο ζήτημα της ανάδειξης της πολυεπίπεδης ιστορίας της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το μετρό.

«Το μετρό, το μεγάλο έργο αυτό που γίνεται στην πόλη πρέπει να πολλαπλασιαστεί από το πανεπιστήμιο με ιδέες και προτάσεις» υπογράμμισε τέλος ο κ. Μυλόπουλος, καλώντας τους φοιτητές να συνεχίσουν να ασχολούνται και μελλοντικά με τη θεματική αυτή.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ