Skip to main content

Το μετέωρο βήμα της Τουρκίας προς το δικό της... Βιετνάμ

Τα επόμενα βήματα της Άγκυρας στην Συρία φαντάζουν να είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς οι δυο κουρδικοί θύλακες είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στους στόχους της

Πόσο θα αντέξει η Τουρκία έναν πολυμέτωπο αγώνα; Διευκρινίζω κατ’ αρχάς πως στον όρο "πολυμέτωπο" δεν συμπεριλαμβάνω τυχούσα εμπλοκή και της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε επί τέλους να δώσει μια αξιοπρεπή απάντηση στις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας. Και τούτο, αφενός λόγω του τουρκοφοβικού συμπλέγματος που διακατέχει τους πολιτικούς μας, ανεξαρτήτως φρονήματος, που μεταφέρθηκε εν συνεχεία σε μεγάλο μέρος του λαού, αφετέρου και λόγω της απαγόρευσης φυσικά ενός τέτοιου ενδεχομένου από νατοϊκής πλευράς, που μόνον εμπλοκή στο Αιγαίο δεν θα ήθελε να δει αυτήν την στιγμή. Η Τουρκία το εκμεταλλεύεται, εμείς όχι.

Αλλά, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, που ίσως αποτελέσουν παγίδα για την Τουρκία, με κάποιους Τούρκους αναλυτές να κάνουν λόγο και για "Τουρκικό Βιετνάμ", υπό την έννοια της δυσκολίας απεμπλοκής της, αν επιδιώξει περισσότερα ωφελήματα από αυτά που της παρείχαν οι ΗΠΑ, με την ανοχή -για πόσο χρόνο;- των άλλων Δυνάμεων που δρουν στην περιοχή (να σημειωθεί, πως όλοι δρουν παρανόμως και παρά το διεθνές δίκαιο, επειδή η κυβέρνηση της Συρίας κάλεσε μόνον Ρώσους και Ιρανούς).

Είχε το Stratfor μια ανάλυση επ’ αυτού, αλλά μάλλον θέλει να βλέπει τα πράγματα όπως η επίσημη, μέχρι τώρα, δυτική προπαγάνδα, ότι δηλαδή η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει και του τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Προφανώς η συγκεκριμένη δεξαμενή σκέψης θα είναι από τις λίγες που δεν έχει καταλάβει τις σχέσεις Τουρκίας και ISIS, ούτε παρατήρησε πως οι τζιχαντιστές έφυγαν από την Τζαραμπλούς όχι μόνον ήσυχα και ωραία, ούτε μόνο σφιχταγκαλιαζόμενοι με τους Τούρκους που εξέδραμαν στην πόλη, αλλά άλλαξαν αμφίεση και θα πολεμούν τώρα στο πλευρό των καλών "τζιχαντιστών" που ενισχύονται και προστατεύονται από την Δύση.

Γράφει το Stratfor επίσης: «Καθώς η Τουρκία αυξάνει την εμπλοκή της στον πόλεμο της Συρίας, θα πρέπει να προσέχει να αποφύγει τις "παγίδες" που θα μπορούσαν να εκθέσουν τις αδυναμίες της. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Τουρκία δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στις στρατιωτικές δυνάμεις για να διαχειριστεί την περίπλοκη αλλά αναπόφευκτη επέμβασή της.

» Αν και το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ καθώς και οι συμμαχίες που έχει με πολλούς αντάρτες στην περιοχή θα ωφελήσουν την Τουρκία στην εκστρατεία της στη Συρία, ωστόσο η Άγκυρα δεν μπορεί να εφησυχάσει. Οι κίνδυνοι να μπει βαθύτερα στο τέλμα στη Συρία είναι μεγαλύτεροι από ποτέ».

Και αναρωτιέται πώς θα αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματά της, ιδιαιτέρως με το ΡΚΚ, κάτι που κάνει και ο γνωστός παλαίμαχος αρθρογράφος της εφημερίδας Milliyet, ο Σάμι Κοέν, ο οποίος αναρωτιέται επίσης πώς μπορεί να ξεμπλέξει ο τουρκικός στρατός που έβαλε πόδι στην Συρία σε μια περιοχή όπου δρουν δυνάμεις του συριακού στρατού, των Ρώσων, των Αμερικανών, των Κούρδων που μάχονται για τα πατρώα τους εδάφη, των Ιρανών, της λιβανέζικης Χετζμπολάχ και πρόσφατα και των Κινέζων, που είναι οι τελευταίοι που αναμίχτηκαν σε αυτή την ουσιαστικά παγκόσμια σύρραξη.

Ο Νίκος Χειλαδάκης μεταφέρει από τον τουρκικό Τύπο τους φόβους ότι το ΡΚΚ υπόσχεται να βουτήξει όλη την Τουρκία στο αίμα, γιατί προαναγγέλλει ότι θα εντείνει τις επιθέσεις του σε όλη την τουρκική επικράτεια, καθώς θεωρεί ότι τώρα αρχίζει ο πραγματικός πόλεμος με την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα.

Πραγματικά τα επόμενα βήματα της Άγκυρας στην Συρία φαντάζουν να είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς οι δυο κουρδικοί θύλακες, αυτός του Αρφίν στα δυτικά και του Κομπάνι στα ανατολικά είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στις επιχειρήσεις της. Και αν προσπαθήσει να "καθαρίσει" όλη η περιοχή της βόρειας Συρίας για την δημιουργία της λεγόμενης "Ζώνης Ασφαλείας", αυτό σίγουρα θα στοιχίσει ποταμούς αίματος με πολύ αμφίβολη την τελική επιτυχία, ενώ θα προκαλέσει σίγουρα την αντίδραση της Μόσχας που ήδη εμφανίζεται ενοχλημένη από την νέα συμπαιγνία Τουρκίας - ΗΠΑ, όπως αναγνωρίζεται η τουρκική εισβολή στην Συρία.