Skip to main content

Το μεταναστευτικό δημιουργεί ένταση στις σχέσεις Βουλγαρίας-Σκοπίων

Τα βαλκάνια έγιναν περιοχή τράνζιτ του αυξανόμενου προσφυγικού ρεύματος από την Μέση Ανατολή προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Το μεταναστευτικό δημιουργεί ένταση στις σχέσεις Βουλγαρίας-Σκοπίων.

Τα βαλκάνια έγιναν περιοχή τράνζιτ του αυξανόμενου προσφυγικού ρεύματος από την Μέση Ανατολή προς την Δυτική Ευρώπη.

Εκτός των πολλών προβλημάτων που δημιουργεί η κατάσταση αυτή, αποτελεί και θέμα έντασης μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας, με την τελευταία να στέλνει και στρατό με θωρακισμένα, στα σκοπιανοβουλγαρικά σύνορα. Αυτό ήταν και ανάμεσα στα βασικά θέματα συζήτησης της διήμερης επίσκεψης, που πραγματοποίησε στα Σκόπια ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντανιέλ Μίτοφ.

«Οι δύο χώρες είναι με κοινά σύνορα και κοινή τύχη και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Χωρίς συναίνεση και κοινές προσπάθειες δεν θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, κ. Νικόλα Πόποσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας. Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών ανταποκρίθηκε θετικά, διαβεβαιώνοντας, ότι η Σόφια θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των Σκοπίων να λάβουν επμελητειακή (logistics) και χρηματική βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και υπενθύμισε ότι η χώρα του είχε βοηθήσει τα Σκόπια με οικονομική και logistics υποστήριξη στην διάρκεια της κρίσης στο Κόσσοβο, όταν χιλιάδες Αλβανοί αναζητούσαν άσυλο από τις πολεμικές ενέργειες.

Συμφώνως προς τα αναφερόμενο ρεπορτάζ, υποστηρίχθηκε ότι η Βουλγαρία φυλάσσει τα σύνορά της όχι μόνο σαν δικά της, αλλά και σαν εξωτερικά σύνορα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ενώ συνέβαιναν αυτά, ο υπουργός Αμύνης της Βουλγαρίας κ. Νικολάι Νέντσεφ ανέφερε, ότι στον έλεγχο των δυτικών συνόρων θα λάβει μέρος και ο στρατός. Συμμετοχή των στρατιωτικών στον μεθοριακό έλεγχο σε ειρηνικούς καιρούς θεωρείται συνήθως απαράδεκτη και για τέτοια συμμετοχή η Βουλγαρία ήταν πλέον αντικείμενο κριτικής από πλευράς της Ε.Ε.

Όμως, εκπρόσωπος της Κομισιόν σχολίασε, ότι οι χώρες μέλη φέρουν ευθύνη για την προστασία των συνόρων τους και ότι τα μέτρα πρέπει να καθοριστούν από τις εθνικές αρχές τους. Προφανώς η επιτροπή δέχτηκε πολύ σοβαρά την προειδοποίηση της κ. Μέρκελ, ότι το προσφυγικό πρόβλημα θα ανησυχήσει την ΕΕ περισσότερο, απ’ ό,τι η κατάσταση στην Ελλάδα και η σταθερότητα του ευρώ.

Αυτή η ενέργεια ενόχλησε τους Σκοπιανούς που υπονόησαν ότι η έκτακτη κατάσταση με τους λαθρομετανάστες μπορεί να υπαγορεύσει δυσμενείς για τις διμερείς σχέσεις αποφάσεις, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και την κίνηση μεταξύ των δύο χωρών. Οι δυο πλευρές πάντως φροντίζουν να ξεπεράσουν την δοκιμασία στις μεταξύ τους σχέσεις και να διατηρήσουν την θετική τους ανάπτυξη, παρά το προσφυγικό και λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα.