Skip to main content

Το μέλλον στις σχέσεις Τσίπρα-Λαφαζάνη και το... όνειρο του Κοτζιά

Το ερώτημα για το ποιος θα διαγράψει ποιον στον ΣΥΡΙΖΑ, το... όνειρο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και το νέο δηλητήριο από τους Σκοπιανούς.

Ο Τσίπρας θα διαγράψει τον Λαφαζάνη, ή ο Λαφαζάνης τον Τσίπρα; Μπορεί η δυναμική του πρωθυπουργού στο εκλογικό σώμα να είναι μεγάλη -και ελλείψει αξιόπιστου αντιπάλου- στα κομματικά όργανα όμως μάλλον έχει πρόβλημα. Λες σιγά-σιγά να πάμε σε κεντροαριστερό κόμμα με τον Θεοδωράκη, κι ο Λαφαζάνης να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με αντιμνημονιακό αγώνα κατά του Τσίπρα; Σ’ αυτό το τρελλάδικο που ζούμε, ποτέ μη λες ποτέ.

Είναι προφανές, ότι ο αγνός ιδεολόγος Λαφαζάνης πήρε την απόφαση αφού πρώτα προσευχήθηκε στον Στάλιν, και ζήτησε την βοήθειά του να αποφασίσει σωστά. Μόνο που αυτά που τού είπε ο «πατερούλης» Στάλιν (όπως τον έλεγε και ο Ρίτσος) δεν τα έλαβε υπόψη. Επειδή στην Γιάλτα, ο Στάλιν υπέγραψε την παραχώρηση της Ελλάδας στο δυτικό μπλοκ, και ήταν αντίθετος με την κομμουνιστική ανταρσία κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου και των μετέπειτα γεγονότων. Αλλά οι εδώ «υπερεπαναστάτες» έκαναν τα δικά τους και τσάκισαν την χώρα. Όπως επιχειρούν και τώρα, κακή ώρα.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες στις χθεσινές συγκρούσεις αριστερών νέων με αστυνομικούς έξω από την Βουλή, είναι αλλοδαποί. Λέει τίποτε αυτό στην Χριστοδουλοπούλου και σε κάθε καριερίστα «προοδευτικό»; Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την… Αστυνομία! (Μάλλον δεν φταίνε οι ψεκασμοί από αεροπλάνα. Από δακρυγόνα τόχουν πάθει). Κάποιοι κάνουν πρόβες, αυτή τη φορά και με πιστόλια φωτοβολίδων.

Τελικά, φαίνεται ότι βιάστηκα να κρίνω θετικά τον Κοτζιά, μόνο από τις δηλώσεις του. Ο άνθρωπος φαίνεται βρήκε ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του για τουριστικά ταξίδια, και είναι συνεχώς στους δρόμους. Αυτό θα ήταν καλό, αν και στο εξάμηνο υπέγραφε κάποια συμφωνία ωφέλιμη για την χώρα. Δυστυχώς, μόνον μπλα-μπλα.

Μάλιστα, ίσως πρέπει να του εξηγήσουν και κάποια βασικά. Είπε προχθές ότι «Το μόνο εμπόδιο στο ζήτημα αυτό (σ.σ. της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου) είναι τι θα μπορούσε να προκληθεί με την απόφαση στην περίπτωση της Κύπρου». Ότι δηλαδή, αν αναγνωρίσουμε το δικαίωμα ανεξαρτητοποίησης μιας περιοχής, επειδή το θέλει η πλειοψηφία των κατοίκων, πώς θα το αρνηθούμε στους Τουρκοκύπριους;

Καλέ μου, υπουργέ. Το θέμα της Κύπρου έχει άλλες διαστάσεις. Εκείνο που προκαλεί πονοκέφαλο στους Έλληνες διπλωμάτες (πού να τους γνωρίσεις, αφού είσαι εκτός Ελλάδος;) είναι η Θράκη. Όπου τη σχετική πλειοψηφία -μόνο στις εκλογές- στους δυο νομούς, την έχουν οι μουσουλμάνοι.

Αυτό το λουλούδι ο Σόιμπλε είναι πρόεδρος της εταιρείας στο Λουξεμβούργο που ήθελε να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Λαφαζάνης καταψηφίζει την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζει. Στο ερώτημα, αν δεν την στήριζε τι θα ψήφιζε, η πιθανή απάντηση είναι ότι πάλι θα την καταψήφιζε, αλλά θα έριχνε και μια με το σφυροδρέπανο στο κεφάλι του Τσίπρα. Αν ήσουν χριστιανός Αλέξη, θα σου υπενθύμιζα αυτό που λέει ο λαός «Θεέ μου, φύλαγέ με από τους φίλους μου, επειδή από τους εχθρούς μου φυλάγομαι μόνος μου».

Δηλητήριο από τους Σκοπιανούς. Παραπονούνται επειδή οι Βρυξέλλες προσφέρουν στην Ελλάδα 300 δισ., αλλά δεν νοιάζονται «για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δύο εκατομμυρίων κατοίκων στην FYROM, αλλά και εκείνων των πολιτών της που βρίσκονται σε άλλα κράτη και δηλώνουν ως εθνικότητα ‘Μακεντόνσκι’».

Καλλισθένης