Skip to main content

Το μέλι και οι φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες

Τα συστατικά που συνυπάρχουν στο μέλι και η οργανική τους διασύνδεση του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το ΑΠΘ δίνει την ευκαιρία στους πολίτες μέσα από τη Γιορτή Μελιού ν
Το μέλι είναι ένα από τα παραδοσιακά φυσικά προϊόντα που η αξία του έχει αναγνωριστεί από τα πανάρχαια χρόνια καθώς οι Αιγύπτιοι το χαρακτήριζαν θεραπευτικό, οι Ινδοί πίστευαν ότι παρατείνει τη ζωή, άποψη που τη συμμεριζόταν και ο Αριστοτέλης, ενώ ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Πλέον έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες που επιβεβαιώνουν την ευεργετική ιδιότητα του μελιού.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Θρασυβούλου,  Καθηγητής Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ, το μέλι παρά τη γλυκαντική του γεύση διαφέρει με την κοινή ζάχαρη. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση ζάχαρης επιβαρύνει την υγεία του ανθρώπου καθώς δέχεται πολυάριθμες χημικές επεξεργασίες, ενώ η παρατεταμένη βράση του χυμού νεκρώνουν και απομακρύνουν όλα τα επιθυμητά συστατικά. Το μέλι, αντίθετα, είναι ένα βιολογικό προϊόν που τα συστατικά του ξεπερνούν τα 180. Τα απλά και σύνθετα ζάχαρα του μελιού, τα μεταλλικά στοιχεία, τα λιπαρά και οργανικά οξέα, τα αμινοξέα, οι αρωματικές ουσίες, τα αντιβιοτικά, οι βιταμίνες, τα ένζυμα  και τα άλλα συστατικά που συνυπάρχουν στο μέλι και η οργανική τους διασύνδεση του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες, προσθέτει ο κ. Θρασυβούλου.

Η φαρμακευτική και η θεραπευτική δράση του μελιού έχει ήδη αποδειχθεί και πλέον ειναι γεγονός ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου, το μέλι χρησιμοποιείται ως δυναμωτικό και καταπραϋντικό, σε περιπτώσεις κόπωσης, ανορεξίας, αδιαθεσίας και δυσκοιλιότητας, για την αντιμετώπιση των κοινών κρυολογημάτων, την επούλωση πληγών του δέρματος και άλλων παθήσεων.

Το ΑΠΘ δίνει την ευκαιρία στους πολίτες  να ενημερωθούν για την παρασκευή του μελιού, για τα προϊόντα της μέλισσας, τα διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, να δει τους τρόπους συλλογής και χρήσης των προϊόντων κυψέλης κ.α. μέσα από τη Γιορτή μελιού που θα διοργανωθεί από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 και ώρες 10.00 με 21.00 στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως.

Κατά τη διάρκεια της Γιορτής Μελιού θα δοθούν οι παρακάτω Διαλέξεις.


Παρασκευή 9/10/2009 και ώρα 18.10

«Ωφελιμότητα των προϊόντων της μέλισσας», Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Βασίλης Λιάκος


Κυριακή 11/10/2009 και ώρα 18.00

«Ποιότητα του Ελληνικού Μελιού», Καθηγητής Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ., Ανδρέας Θρασυβούλου.


Στη Γιορτή Μελιού θα προσφερθεί στους καταναλωτές μέλι με γιαούρτι και με λουκουμάδες. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται 6.000 λουκουμάδες, 150 κιλά γιαούρτι και 100 κιλά μέλι.

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009, μετά τη Διάλεξη του Καθηγητή, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Σχήμα του Δημοσθένη Σπανουδάκη.

Την έναρξη της Γιορτής Μελιού θα κάνει ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 18:00.


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Θεσσαλονίκης και το 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.


Χριστίνα Καραμανίδου