Skip to main content

Το μεγάλο «στοίχημα» των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα

Το ερώτημα στο οποίο οι επενδυτές ζητούν επιμόνως πειστικές απαντήσεις, εν είδει δεσμεύσεων, για να ξαναβάλουν λεφτά στο προιόν «Ελλάδα».

Η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει «περάσει» νέο ασφαλιστικό και αμέσως μετά να ανοίξει νέο φορολογικό. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο δύσκολο είναι να βρει ισοδύναμα της τάξης των 200 και των 300 εκατ ευρώ, αναρωτιέται κανείς τι θα κάνει ότι θα πρέπει να βρει ισοδύναμα για ...δισεκατομμύρια! Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να πάρουν όσοι αποφασίζουν να έρθουν και να επενδύσουν και πάλι στη χώρα.

Τουλάχιστον έτσι το περιγράφουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι επενδυτές στα road shows που διοργανώνουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στο εξωτερικό, ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίων τους. Και ζητούν επιμόνως πειστικές απαντήσεις, εν είδει δεσμεύσεων, για να ξαναβάλουν λεφτά στο προιόν "Ελλάδα". Εννοείται, βεβαίως, ότι κανείς νοήμων δεν είναι σε θέση να δώσει τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις, γεγονός το οποίο έως ένα βαθμό επισκιάζει τις παρουσιάσεις, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον δεν τις επιβαρύνει καταλυτικά.

Στο μεταξύ, σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, από χθες το βράδυ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και τα αποτελέσματα από το προχθεσινό κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Θεωρείται πολύ δύσκολο πάντως, μέσα στα προβλεπόμενα, νέα, όρια να έχει κλείσει η λίστα με τα προαπαιτούμενα. Η Αθήνα πάντως υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν και θα το αποδείξει στην πράξη.