Skip to main content

Το μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ

Η επιμονή του Ταμείου για έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών το μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των δύο πλευρών

Ήταν και παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ: Η επιμονή του για έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών της χώρας μας. Παρά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ και προβλέπει ενισχυμένα stress tests και όχι τους εκτεταμένους ελέγχους που ζητούσε το Ταμείο, τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι ως συνέπεια των πιέσεων του ΔΝΤ ο SSM, θα είναι ιδιαίτερα σκληρός στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και στους ελέγχους που θα διεξαγάγει και δεν αποκλείουν να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες από τη συγκεκριμένη διαδικασία. 

Η κυβέρνηση, βεβαίως, υπογραμμίζει πως μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, με συνομιλητές του κ. Τσίπρα να αναφέρουν πως είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε οποιονδήποτε έλεγχο.

Πάντως, η ανακίνηση του θέματος είχε επιπτώσεις στην τιμή των τραπεζικών μετοχών και συνολικότερα στο Χρηματιστήριο. Επίσης, εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενο να κλονιστεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, όταν αυτή έχει αρχίσει να ανακτάται σταδιακά μετά τη μεγάλη περιπέτεια των capital controls. Μια εικόνα αστάθειας στον τραπεζικό τομέα εκ των πραγμάτων λειτουργεί αρνητικά και για τους πιθανούς επενδυτές.