Skip to main content

Το μεγάλο άγχος της Άνγκελα Μερκελ για την... Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος σπεύδει να πάρει τα μέτρα της, κλείνοντας ανοικτά μέτωπα, όσο τα ποσοστά του αντιπάλου της, Μάρτιν Σουλτς, μεγαλώνουν.

Να χαμηλώσουν οι τόνοι αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Γερμανίας, τον Σεπτέμβριο.

Αυτός είναι ο βασικός στόχος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, τις τελευταίες εβδομάδες και όσο τα ποσοστά του βασικού της αντιπάλου, Μάρτιν Σουλτς, μεγαλώνουν και γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός ενόψει της κρίσιμης κάλπης του φθινοπώρου.

Γι' αυτό και σπεύδει να πάρει τα μέτρα της, κλείνοντας τα ανοικτά της μέτωπα, ξεκινώντας από το ελληνικό. Κι έτσι εξηγείται το γεγονός της συνάντησης με τον πρόεδρο της ECB, Μάριο Ντράγκι, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ένταξης της Ελλαδας στο προγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Για τον ίδιο λόγο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συνάντησε τον πρηγούμεο μήνα και την διευθύντρια του IMF, Κριστίν Λαγκάρντ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως αν όλα πάνε καλά, θα μπει στο τραπέζι:

Α)  το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 και

Β) οι διεργασίες για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος,

Ολα τα παραπάνω θα γίνουν ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το καλό σενάριο προβλέπει στη συνέχεια συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φθάσουμε εκεί.