Skip to main content

Το μέγα πλήθος του συλλαλητηρίου και η απορία για τον Νίμιτς

Η τεράστια επιτυχία ενός συλλαλητηρίου με ελλιπή οργάνωση, η δυναμική παρουσία των νέων ανθρώπων και η απορία για τον Νίμιτς.

Μόνο οι διοργανωτές πίστευαν ότι θα είναι τόσο μεγάλο το πλήθος. Κι αν λάβει κάποιος υπόψη την ελλιπή οργάνωση, την αντίθεση ισχυρών φορέων -Κομμάτων, Εκκλησίας, Δήμου Θεσσαλονίκης…-, την μη προσέλκυση ψυχεγερτών ομιλητών -πλην ίσως του Φραγκούλη Φράγκου-, ακόμη και την απουσία μεγαφωνικών εγκαταστάσεων πέραν του Λευκού Πύργου, τότε πρόκειται περί θριάμβου.

Ήταν αρκετή η ψυχή των Ελλήνων που μίλησε. Και μάλιστα νέων ανθρώπων, που προσήλθαν με τα παιδιά τους, ακόμα και βρέφη στα καροτσάκια, εγγύηση για μελλοντικούς αγώνες.

Δεν κατάλαβα, γιατί τα βάλαμε με τον Νίμιτς που αποκάλεσε Μακεδόνες τους Σκοπιανούς. Αφού κι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έτσι τους αποκάλεσε. Δεν είπε ότι δεν πρέπει να λένε ότι είναι οι μοναδικοί Μακεδόνες; Από την στιγμή που αναγνωρίζουν ότι είμαστε κι εμείς, όλα καλά για τον πρωθυπουργό μας. Ο Νίμιτς μας έφταιγε;

Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκάλεσε ο Α. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε από όλους πως «είναι εξαιρετικά αναγκαίο να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος». Είναι γνωστό όμως, ότι πάντοτε -κι όταν λέω πάντοτε, εννοώ πάντοτε- ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική και πολιτική συναίνεση την εννοεί να αποδεχθούν όλοι οι άλλοι τις θέσεις του. Για τέτοια συναίνεση μιλάμε.

Ειπώθηκε δε, και ότι «πρέπει να ηττηθούν οι εθνικιστικές». Δηλαδή, οι 200.000 τουλάχιστον που βρέθηκαν στον Λευκό Πύργο, διακατέχονται από εθνικιστικές θέσεις, που μάλλον θα είναι κάτι κακό για να το λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στρέφεται και κατά του Αλ. Παπαναστασίου, του πατέρα της Δημοκρατίας όπως αποκλήθηκε, με το περίφημο άρθρο του περί εθνικισμού.

Προτείνω, τους 200.000 να τους στείλουμε στη Λέσβο, σ’ ένα στρατόπεδο προσφύγων, για να μη μολύνουν τον αέρα των "προοδευτικών". Τι λέει ο Πολάκης;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μας έκανε γνωστά 13 σημεία για τα οποία δεν θέλησε να έρθει στο συλλαλητήριο. Κάποια άλλη φορά, θα γράψω κι εγώ 13 επιχειρήματα, γιατί δεν θέλουμε να έρθει ποτέ σε εκδήλωση για την Μακεδονία ο Θεοδωράκης.