Skip to main content

Το μασάζ στην Πρωτοβουλία για το δάνειο της ΕΤΕπ-Ο κατάλογος των έργων

Θετική στάση κρατά πλέον ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αρνητικός εξακολουθεί να δηλώνει ο Ανδρέας Κουράκης

Πολιτικό μασάζ στους δημοτικούς συμβούλους της Πρωτοβουλίας επιχείρησε να πραγματοποιήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, προκειμένου να καμφούν οι αντιδράσεις για τη σύναψη του δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ήδη, θετική στάση κρατά πλέον ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αρνητικός εξακολουθεί να δηλώνει ο Ανδρέας Κουράκης, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Κατά τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας την περασμένη Τετάρτη στην οποία όμως απουσίαζαν 13 από τα 29 άτομα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, η κ. Ρανέλλα παρουσίασε στοιχεία, με τα οποία αποδεικνύεται ότι ο δήμος μπορεί, βάσει των εσόδων του, να εξυπηρετεί και να αποληρώσει το δάνειο, ύψους 50 εκατ. ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει η ΕΤΕπ.  

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε ότι τα χρήματα θα δοθούν σε έργα αναπτυξιακά και θα έχουν ανταποδοτικό όφελος. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η σύναψη του δανείου δε δεσμεύει μελλοντικά καμία διοίκηση να λάβει όλο τον ποσό που έχει εγκριθεί. Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα ανέφερε πως ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει κεφάλαιο και τόκους από το 2023, σημειώνοντας πως εκείνη τη χρονιά θα έχει ήδη πληρώσει όλα τα υπόλοιπα δάνεια, εκτός του χρηματοδοτικού προγράμματος «Jessica».

Την παρουσίαση των αναλυτικών και εμπεριστατωμένων στοιχείων είχε ζητήσει το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος κάλεσε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα με όλη τη δημοτική ομάδα σοβαρά και σε βάθος. Ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε πως σύμφωνα με τα στοιχεία «η λήψη ενός τέτοιου δανείου (με προνομιακούς όρους) δείχνει ότι πράγματι μπορεί να εξυπηρετηθεί. Επισήμανε, πάντως, πως «η διοχέτευση των πόρων και η αντιστοίχησή τους με τα έργα πρέπει να γίνει με τρόπο που να κατοχυρώνει μια νέα φυσιογνωμία της πόλης και τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος για τους κατοίκους». Ξεκαθάρισε, όμως, πως σε κάθε περίπτωση απαιτείται η πλήρης παρουσίαση των στοιχείων σε όλους τους συντελεστές, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το δάνειο.  

Ενστάσεις αναφορικά με την αναγκαιότητα λήψης του δανείου εξακολουθεί να διατυπώνει ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά. Ο κ. Κουράκης εκτίμησε ότι ο δήμος έχει τη δυνατότητα να λάβει ποσά ύψους 70 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές χρηματοδότησης, χωρίς να λάβει δάνειο. «Πόροι για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα έργα υπάρχουν. Άμα αθροίσει κανεις τα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ, τους ίδιους πόρους, τη ΣΑΤΑ και μαζί με τα χρήματα από το Ίδρυμα Νιάρχος, συγκεντρώνονται περίπου 70 εκατ. ευρώ. Υπερ αρκετά για να κάνουμε τα έργα που έχουμε ανάγκη και για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες», σημείωσε ο Κουράκης.

Παρών στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας ήταν και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα στοιχεία που παρουσιάσηκαν και να τοποθετηθεί αναλόγως στη συνέχεια. Άγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει ο Λάζαρος Ζαχαριάδης καθώς και ο Γιώργος Αρβανίτης, ο οποίος δεν παρεβρέθηκε στη συνεδρίαση.

Ο κατάλογος των ενδεικτικών έργων για τη δανειακή σύμβαση με ΕτΕπ

Κατά τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας παρουσιάστηκε ο κατάλογος των ενδεικτικών έργων, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν με πόρους από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τα έργα κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τον βαθμό ωριμότητας για την υλοποίησή τους. Μεταξύ των έργων υψηλής ωριμότητας με πλάνο υλοποίησης το 2016/2017 συμπεριλαμβάνονται αυτά του ηλεκτροφωτισμού και αστικών αναπλάσεων.

Στα έργα Β΄ φάσης (2017-2018) εντάσσονται οι νέες σχολικές υποδομές και η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών συγκροτημάτων, αστικές αναπλάσεις, έργα ηλεκτροφωτισμού και της Γ’ φάσης (2018-2020) νέες σχολικές υποδομές, έργα διαχείρισης των απορριμμάτων και το παράκτιο μέτωπο.

Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν είναι η ανάπλαση της Αγίας Σοφίας στο τμήμα από την Τσιμισκή έως τη Λεωφ. Νίκης και η ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών στην οδό Επταπυργίου. Επίσης, έργα τα οποία όμως δεν είναι υψηλής ωριμότητας είναι η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, των πεζόδρομων Ικτίνου και Ζεύξιδος, όπως και η επέκταση της παλιάς παραλίας με προσθήκη deck.

Όπως σημειώθηκε, κριτήρια επιλογής έργων είναι μεταξύ άλλων να μην εντάσσονται σε προγράμματα ΕΣΠΑ και να υπάρχει μελετητική ωριμότητα για τη γρήγορη υλοποίηση τους.