Skip to main content

Το «λόμπι» Μοσχοβιτών και Κιεβιάνων απέκτησε υπόσταση

Η πρωτοβουλία των αποφοίτων πρώην σοβιετικών πανεπιστημίων από τον Εύοσμο μετουσιώθηκε σε πανελλαδικό σύλλογο και διοργανώνει την πρώτη του εκδήλωση.

Συστάθηκε σε σύλλογο, απέκτησε καταστατικό και ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη εκδήλωσή του. Ο λόγος για το «νέο... λόμπι» της Ελλάδας πλέον κι όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από αποφοίτους πανεπιστημίων των πρώην σοβιετικών χωρών.

Όταν πριν δυο χρόνια η Voria.gr αποκάλυπτε τις προσπάθειες να στηθεί αυτό το νέο... λόμπι στη Θεσσαλονίκη, λίγοι μπορεί να έδωσαν σημασία. Δεν έγινε το ίδιο όμως με τη Ρωσική Πρεσβεία και το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, που «αγκάλιασε» το εγχείρημα.

Έκτοτε, η προσπάθεια από το «Στέκι του Παπαγάλου» στον Εύοσμο έφτασε σε όλη την Ελλάδα κι έτσι πριν από περίπου ένα μήνα ιδρύθηκε ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΕΙ ΕΣΣΔ, Ρωσίας και Λοιπών Μετασοβιετικών Χωρών στην Ελλάδα, με πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής τον γνωστό πανεπιστημιακό και πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών καθηγητών της Ελλάδας, Χρήστο Τρικαλινό.

Αύριο μάλιστα αντιπροσωπεία του Συλλόγου μεταβαίνει στην Κύπρο, αφού στη Λευκωσία θα διεξαχθεί φόρουμ αποφοίτων ρωσικών και σοβιετικών πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή της Πρεσβείας της Ρωσίας και του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο «Αλκυονίδα», στην Αθήνα, στις 5 Μαΐου.

Στόχος του Συλλόγου είναι να ενδυναμωθεί η συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας και οι ελληνορωσικές σχέσεις. Όπως τόνισε στη Voria.gr, ο δικηγόρος και μέλος του Συλλόγου, Βαγγέλης Παπανικολάου, «η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πρώην φοιτητές, οι οποίοι κάναμε τα μεταπτυχιακά μας ή τις σπουδές μας κυρίως σε Ρωσία και Ουκρανία, βασίζεται στην ιδέα της δημιουργίας ενός 'λόμπι', που θα προωθήσει πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τις πρώην σοβιετικές χώρες και κυρίως με τη Ρωσία. Πολιτική διάσταση υπάρχει, όχι όμως και κομματική. Τα ιδρυτικά μας μέλη είναι 45 και συνεχώς εγγράφονται νέα. Η ίδρυση του Συλλόγου και η πρώτη εκδήλωση μάς βάζουν σε ένα πρόγραμμα δράσεων, οι οποίες ελπίζουμε να συνδράμουν τις προσπάθειες κι άλλων φορέων για ενδυνάμωση των ελληνορωσικών σχέσεων, για αύξηση των τομέων συνεργασίας και για ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από την πλευρά της Ρωσίας και των άλλων μετασοβιετικών χωρών προς την Ελλάδα, αλλά και για την ενίσχυση του τουρισμού και των ελληνικών εξαγωγών. Η πρώτη μας εκδήλωση στις 5 Μαΐου, όπου θα προβληθεί η ταινία 'Ο Πατέρας του Στρατιώτη' εντάσσεται στο πλαίσιο των μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων για τη νίκη των Σοβιετικών επί της χιτλερικής Γερμανίας με ημερομηνία ορόσημο την 9η Μαΐου».

Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είναι 45 και συμμετέχουν σ' αυτόν κυβερνητικά στελέχη, γιατροί, δικηγόροι, στελέχη μεγάλων εταιριών, επιχειρηματίες, δήμαρχοι και αυτοδιοικητικά στελέχη, δημοσιογράφοι – ανταποκριτές στη Μόσχα και άλλες πόλεις των πρώην χωρών της ΕΣΣΔ κτλ.

«Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Ρωσία και κυρίως στα πανεπιστήμια της Μόσχας και του Κιέβου, επιστρέψαμε στην Ελλάδα οι περισσότεροι και προκόψαμε εδώ, προσφέροντας στον τόπο μας. Μεγάλο μέρος όμως των γνώσεων, όπως και τα πτυχία μας, τα οφείλουμε στις χώρες εκείνες. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, δεν είμαστε ενεργούμενα κανενός και δεν εξυπηρετούμε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει από πολίτες μέχρι και κόμματα, όμως όσοι αδικαιολόγητα αντιδρούν θα πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει lobbying και να δουν πόσο αποδεκτό είναι αυτό σε όλα τα παγκόσμια φόρα (ΕΕ κτλ.)», σημείωσε ο κ. Παπανικολάου.

«Μοσχοβίτες» και «Κιεβιάνοι» συνεχίζουν να διατηρούν σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς έχουν σπουδάσει μαζί με πρωθυπουργούς, προέδρους, υπουργούς κρατών της πρώην ΕΣΣΔ.

Αυτό το ιδιότυπο λόμπι, που θα μπορέσει να φέρει πιο κοντά την Ελλάδα με τις χώρες αυτές, να προβάλει τις θέσεις της χώρας και να βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο με ουσιαστικές συμμαχίες, όπως περιγραφόταν στις συζητήσεις του Ευόσμου προ διετίας απέκτησε πλέον υπόσταση...