Skip to main content

Summit: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η σύνδεση με τον Δούναβη

Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση του ρόλου του ΟΛΘ, είπε ο κ. Πρεβελάκης.

H βορειοελλαδική βιομηχανική ελίτ πρέπει να κινητοποιηθεί για να μη περιοριστεί η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποκλειστικά στο ρόλο ενός εμπορικού διαδρόμου για τα κινεζικά προϊόντα, αλλά να αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία που υπάρχει, για να τροφοδοτηθεί η παραγωγική περιφερειακή  ανάπτυξη, υποστήριξε από το Thessaloniki Summit 2017 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne Γεώργιος Πρεβελάκης.

Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση του ρόλου του λιμένα της Θεσσαλονίκης, σε αντιδιάσταση με τα συμφέροντα που εκφράζονται για την υπερκυριαρχία του λιμένα του Ρόττερνταμ. Σύμφωνα με τον κ. Πρεβελάκη, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εάν και εφόσον ενισχυθεί παραγωγικά η περιοχή – βόρεια Ελλάδα σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες – τότε θα μπορέσει να ανταγωνιστεί ακόμη και το λιμένα του Ρόττερνταμ.

Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο καθ. Πρεβελάκης, θα πρέπει να προετοιμαστεί η χώρα αλλά και οι παραγωγικοί φορείς της βόρειας Ελλάδας, να διαχειριστούν την κινεζική παρουσία στην περιοχή, όχι μόνο σήμερα αλλά σε βάθος 20- 30 ετών.

«Αυτό που συζητείται χρόνια, η σύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη, αυτός ο πλωτός διάδρομος, ένα μεγάλο έργο ύψους περίπου 17 δις. το οποίο όμως εύκολα μπορεί να αναλάβει να χρηματοδοτήσει η Κίνα, πρέπει να δούμε εάν και υπό ποιους όρους μας συμφέρει, τις πολιτικές ισορροπίες που θα επηρεάσει».

Η νοτιοανατολική Ευρώπη και εν προκειμένω η Ελλάδα, στη συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη, έχει συμφέρον και χρειάζεται να αξιοποιήσει τον αμερικανικό παράγοντα, για την εξισορρόπηση και της ρωσικής παρουσίας, στο διαμορφούμενο περιβάλλον με ξεκάθαρη πλέον και την κινεζική διείσδυση.

Η Ελλάδα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και θέλει να παίξει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνεί δε με την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι οικονομική διακυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς περισσότερη δημοκρατία. Η Ευρώπη, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν χρειάζεται απλώς ενός είδους «οικονομική αστυνομία» που θα επιβάλλει το πλαίσιο και τις συνθήκες που έχουν επιβληθεί.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Διεθνής Πύλη του Εμπορίου και των Logistics στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, εάν εγκαταλείψει την παθητική και μάλλον απαισιόδοξη στάση που έχει σε μία περίοδο κρίσιμη για τις εξελίξεις στην Ε.Ε.  Η Ελλάδα, από σημείο, στατικό, σταθερότητας στην περιοχή, πρέπει να γίνει δυναμικός πομπός σταθερότητας καταθέτοντας δημιουργικές προτάσεις, υποστήριξη ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Παρατηρούμε ότι στην ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ έχουν μεν μεγάλη αλλά αμήχανη ισχύ. Η Ρωσία δείχνει να επιθυμεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο αλλά η ισχύς της είναι συγκριτικά μειωμένη. Η Τουρκία διακατέχεται από μία εμμονή μεγαλείου , το Ισραήλ είναι ο απαραίτητος κρίκος όσων επιθυμούν να ασκήσουν πολιτική και η Ευρώπη φαίνεται να έχει εσωστρεφή φιλοδοξία», είπε ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτοντας:

«Tώρα που το Grexit έπαψε να συζητείται στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα πρέπει να συμβάλλει στη Ευρωπαϊκή συζήτηση διαμόρφωσης πολιτικής, πρέπει να υποστηρίξει την διεύρυνση της Κοινότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, να υποστηρίξει επίσης το δυτικό σύστημα ασφάλειας και άμυνας στην περιοχή και, να πάρει πρωτοβουλία στη συνδιαμόρφωση της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας».