Skip to main content

Το κυπριακό επί τάπητος

Σε αξιοποίηση της δυναμικής που έχει διαμορφωθεί κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ του ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Την εκτίμησή του ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δυναμική που έχει διαμορφωθεί από τους Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης και το κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας, ευχαρίστησε το συνομιλητή του για την τουρκική υποστήριξη στις προσπάθειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις συνομιλίες (με τις 42 συζητήσεις στον πρώτο γύρο), ενώ τονίστηκε ότι είναι πολύ σημαντικό για τις δυο πλευρές να αξιοποιήσουν τη δυναμική που υπάρχει τώρα.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης επίσης αναφέρεται ότι ο γενικός γραμματέας ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για την τουρκική πολιτική στο θέμα των κλιματικών αλλαγών και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τα θύματα των πρόσφατων πλημμυρών που έπληξαν την Τουρκία. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση μεταξύ του κ.Μπαν Γκι Μουν και του προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια (στις 9:30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας) , με σκοπό την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας θα παρακολουθήσει το πρωί τις ομιλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης. Στη συνέχεια, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, την πρόεδρο της Χιλής και τους προέδρους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Λιβάνου και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας.
Η συνάντηση του Μπαν Γκι-Μουν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των ημερών.