Skip to main content

To κλίμα, η προοπτική και το εναλλακτικό σενάριο για την αξιολόγηση

Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διάφορες ως προς τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το αφορολόγητο, χωρίς ωστόσο να είναι αγεφύρωτες.

Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και ξεκινώντας η εβδομάδα ως προς το θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας; Επιμένουμε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προλάβουμε το ορόσημο της 20ης Μαρτίου (παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου), καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που δεν αναπληρώνεται. Μάλιστα, κοινή είναι η εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότητα, πλέον, δεν προλαβαίνουμε ούτε το ορόσημο της 7ης Απριλίου, όποτε θα γίνει έκτακτο Eurogroup στη Μάλτα. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι πάμε για τέλη Απριλίου ή ενδεχομένως και μέσα Μαΐου, οπότε και είναι προγραμματισμένο ένα ακόμα Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Γιατί όλη αυτή η καθυστέρησης; Διότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διάφορες ως προς τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το αφορολόγητο, χωρίς ωστόσο να είναι αγεφύρωτες, όπως διευκρινίζεται από την πλευρά των δανειστών και αυτό είναι που προκαλεί εντύπωση, αλλά και αισιοδοξία. Η κυβέρνηση θέλει επικοινωνιακά να "περάσει προς τα έξω" ότι διαπραγματεύεται σκληρά και γι' αυτό ενδεχομένως να εμφανίζεται πιο συγκρατημένη. Όποτε θα το "τραβήξει" λίγο ακόμα, καθώς θεωρεί ότι έχει την πολυτέλεια του χρόνου.

Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έχει γίνει και μια εναλλακτική πρόταση, που προβλέπει "σταδιακή συμφωνία". Δηλαδή, περνάνε τώρα τα τεχνικά μέρη της και αργότερα κάποια από τα ουσιαστικά. Σε αυτή την περίπτωση θα αποδεσμευτεί ένα μέρος της υποδόσης των 6,2 δις ευρώ που έχει λαμβάνειν η χώρα μας σε αυτή τη φάση.