Skip to main content

Το κυβερνητικό «γύρισμα» για τις φωτιές και τα σύνορα στο Αιγαίο

Τα «ήξεις αφήξεις» του Τόσκα για τους εμπρησμούς, τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και η κομπίνα με τη Βόρεια Κορέα.

Στην Πορτογαλία έγιναν 91 συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμούς μέσα στο 2017! Στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να καταγγέλλει επισήμως ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, συνελήφθησαν τέσσερεις.

Και φυσικά η Κίνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγή του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Το 30% των προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας παράγονται στην Βόρεια Κορέα, κι απλώς μπαίνει η ετικέτα "Μade in China". Κι ο λόγος είναι προφανής: Κατά μέσον όρο οι Βορειοκορεάτες αμείβονται με 75-160 δολάρια τον μήνα, ενώ οι Κινέζοι με 450 -750 δολάρια.

Υπάρχει και συμμετοχή του ΟΗΕ στην κομπίνα. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Βόρειας Κορέας, λόγω του πυρηνικού της προγράμματος, δεν συμπεριλαμβάνουν τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Του οποίου οι εξαγωγές ανέρχονται στο 30% του συνόλου των εξαγωγών της Βόρειας Κορέας, και αν της απαγόρευαν θα την είχαν τσακίσει.

Δεν φταίνε μόνο οι οργανωμένοι εμπρησμοί, που ανακάλυψε ο Κοντονής -με την Πυροσβεστική να μη έχει τέτοια στοιχεία-, αλλά φταίει και η κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει ο Σκουρλέτης. Κοντά σ’ αυτά, άλλος ευφυής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μας πληροφορεί ότι οι πυρκαγιές είναι… φυσικό φαινόμενο, παραβλέποντας ότι η κατάσβεσή τους είναι ανθρώπινο.

Και η διαπρύσια κήρυκας του αριστερισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αοιδός [με -οι-, επειδή κάποια όργανα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού το έγραψαν με -η-] Άντζι Σαμίου, κατηγορεί την Παναγιά που δεν φρόντισε να σβήσει τις φωτιές την μέρα της γιορτής της. Πάντως, το παλαιόθεν σύνθημα -φταίει η χούντα-, δεν ακούστηκε ακόμη.

Κι αφού βρέθηκε κάποιος με σοβαρότητα να διαπιστώσει ότι αυτές οι φαιδρότητες εκθέτουν την κυβέρνηση και το κόμμα, ανέλαβε να τα μαζέψει ο Τόσκας. Δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο εμπρησμών: «Στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου είχαμε 21 προσπάθειες εμπρησμού, δεν λέω συντονισμένες, δεν λέω κάτω από ένα ενιαίο σχέδιο, αλλά προσπάθειες εμπρησμού για διάφορους λόγους ίσως», είπε.

Αλλά αφού είπε ο Τσίπρας ότι ήταν περιορισμένες οι ζημιές, εγώ τον πιστεύω. Οι Αριστεροί δεν παραπλανούν τον λαό.

Ο Τούρκος υπουργός για τις σχέσεις με την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να καθορίζεται από την Γερμανία. Δεν είπε όμως, ότι το σωστό είναι να καθορίζεται από την Τουρκία.

Είπε ο Τσαβούσογλου ότι το Αιγαίο δεν έχει σύνορα, και έσπευσε ο Παυλόπουλος να δηλώσει ότι τα σύνορα είναι οριοθετημένα από τις διεθνείς συνθήκες. Μα, ο Τσαβούσογλου δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστήριξε ο Τσίπας: «Έχουμε σύνορα στην θάλασσα και δεν το ξέρω;»

Υπενθυμίζω: Τον Σεπτέμβριο του 2015, σε σχετική ερώτηση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «… Μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα (σ.σ. για τους μετανάστες). Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε»; Ας του εξηγούσε ο Παυλόπουλος, πριν απαντήσει στον Τσαβούσογλου.

Εγώ, τον δικαιολογώ τον Τσίπρα. Μια ζωή καταλήψεις, διαδηλώσεις, συζητήσεις για τον αν ο Στάλιν ήταν φωτισμένος εγκληματίας ή όχι, που να μείνει χρόνος για στοιχειώδη μόρφωση. Άλλωστε, η μόρφωση δεν παίζει κανένα ρόλο στις εκλογές. Γι’ αυτό κι ο Γαβρόγλου καταργεί μετά την αριστεία, και τα Πανεπιστήμια.

Τι χρειάζονται; Για να στέλνουμε τους μορφωμένους νέους στην αλλοδαπή; Τους θέλουμε εδώ να οικοδομήσουν τον σοσιαλισμό.