Skip to main content

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι απέτρεψε σχέδιο επιθέσεων στο Euro

Συνελήφθη ύποπτος που είχε «εκφραστεί αρνητικά για τη γαλλική κυβέρνηση, την μαζική μετανάστευση, την "εξάπλωση του Ισλάμ" και την παγκοσμιοποίηση»

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως απέτρεψαν αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία την παραμονή και κατά τη διάρκεια του Euro 2016, θέτοντας υπό κράτηση έναν Γάλλο υπήκοο.

Σύφμωνα με τα όσα αναφέρουν οι ουκρανικές Αρχές, ο ύποπτος είχε «εκφραστεί αρνητικά για τη γαλλική κυβέρνηση, την μαζική μετανάστευση, την "εξάπλωση του Ισλάμ" και την παγκοσμιοποίηση», όπως είπε στο Reuters ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών Βασίλι Γκρίτσακ.

Ο ύποπτος, που δεν κατονομάστηκε, είχε συλληφθεί στο τέλος Μαΐου στα ουκρανοπολωνικά σύνορα -η σύλληψη είχε γίνει γνωστή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι τέθηκε υπό κράτηση ένας γάλλος υπήκοος που είχε προσεγγίσει ομάδες παράνομου εμπορίου όπλων στην Ουκρανία με σκοπό τη διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων σε γαλλικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στόχος του θα ήταν κτήρια της γαλλικής διοίκησης και μουσουλμανικοί εβραϊκοί χώροι λατρείας.

Οι γαλλικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που ξεκινά την Παρασκευή, στον απόηχο του τρομοκρατικού εφιάλτη του 2015.

Οι περισσότερες ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από τις ζώνες φιλάθλων σε υπαίθριους χώρους, εκτός γηπέδων. Η γαλλική διοργάνωση επιμένει πως οι ζώνες θα στηθούν κανονικά και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ισχυρά.