Skip to main content

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης φτιαγμένο από Lego στο Toys-shop(φωτο)

Πάνω από 100 ώρες συναρμολόγησης και 35.000 τουβλάκια για την μικρογραφία της Θεσσαλονίκης που αναπτύσσεται στο ισόγειο του πολυκαταστήματος Toys-shop

Σε μία πρωτότυπη αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους της πόλης της Θεσσαλονίκης, με τη μορφή μικρογραφίας, χρησιμοποιώντας συνολικά 35.000 τουβλάκια Lego, προχώρησε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Περισοράτης, για λογαριασμό των πολυκαταστημάτων παιχνιδιών Toys-shop.gr.

Το ιδιαίτερο έργο, που εκτείνεται σε διαστάσεις 2 μέτρων ύψους και 6 μέτρων μήκους, αναπτύσσεται κατά μήκος του ισόγειου χώρου του πολυκαταστήματος Toys-shop Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους 10 και Β. Ηρακλείου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η απεικόνιση της πόλης, σε κλίμακα 1:625, εκτείνεται από το λιμάνι ως το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και από τη λεωφόρο Νίκης έως την οδό Αγίου Δημητρίου. Η αυστηρή πολεοδομική διάταξη αυτού του τμήματος της πόλης, η οποία χαρακτηρίζεται από τις κάθετες και διαγώνιες οδούς, υπογραμμίζεται από ένα σύστημα γραμμικού φωτισμού το οποίο λειτουργεί ως ένα ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ δομημένου και ελεύθερου χώρου.

Για την κατασκευή αυτή απαιτήθηκαν πάνω από 100 ώρες συναρμολόγησης, ενώ για την εφαρμογή των χιλιάδων κομματιών Lego χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές προβολικής χαρτογράφησης (projection mapping). Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, η περιοριστική μορφολογία των δομικών του στοιχείων αποτελεί τον σχεδιαστικό γνώμονα του έργου, ο οποίος ορίζει έναν αλγόριθμο υποδιαίρεσης (subdivision algorithm) του πολεοδομικού σχεδίου και οδηγεί σε μια αφαιρετική απόδοση αυτού, διατηρώντας τον διαγραμματικό του χαρακτήρα.

Η μακρόχρονη και συγκινητική ιστορία των Lego

Το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών γεννήθηκε το μακρινό 1932 στη Δανία από τον μαραγκό Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, όταν η σύζυγος του απεβίωσε, αφήνοντάς τον μόνο του με τα τέσσερα παιδιά τους.  Αξιοποιώντας το ταλέντο του ο Κρίστιανσεν επιχείρησε να μετριάσει, όσο αυτό ήταν εφικτό, τη θλίψη των παιδιών του για την απώλεια, δημιουργώντας ξύλινα παιχνίδια με τη μορφή ζώων.

Τα παιδιά του Δανού μαραγκού χάρηκαν ιδιαιτέρως με τα νέα τους παιχνίδια και ο Κρίστιανσεν άρχισε να καλοβλέπει την ιδέα να πωλεί τις δημιουργίες του, ούτως ώστε να τις χαίρονται και άλλα παιδιά. Εξάλλου, η επιχείριση που διατηρούσε, πουλώντας κινητές σκάλες και σανίδες, δεν απέδιδε τα αναμενόμενα και βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης.

Με την παραγωγή και πώληση παιχνιδιών, όμως, τα έσοδά του αυξήθηκαν άμεσα. Ονομάτισε τη νέα επιχείρησή του «LEGO», που προέρχεται από τη δανέζικη έκφραση, «leg godt», που σημαίνει «παίζω καλά». Αργότερα, βέβαια, έμαθε ότι η λατινική λέξη «lego» σημαίνει «συναρμολογώ», κάτι που, όπως αποδείχθηκε μετά, θα αποτελούσε μία ευχάριστη σύμπτωση. 

Το 1940 το εργαστήριο του Κρίστιανσεν κάηκε και, αμέσως μετά την ανακατασκευή του, ο ίδιος αποφάσισε ότι θα παράγει μόνο παιχνίδια. Η επιχείρηση συνέχισε να εξελίσσεται και το 1947 έκανε μία ριζική αλλαγή που διαμόρφωσε τη μοίρα του: Αντικατέστησε το ξύλο με πλαστικό. Αγόρασε, λοιπόν, ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας για την επεξεργασία πλαστικού, το οποίο κόστιζε 30 χιλιάδες κορώνες ή όσο 1.000 πολύ ακριβά παιχνίδια LEGO.

Το 1958, ο Κρίστιανσεν έφυγε από τη ζωή, με την επιχείριση να περνά, πλέον, στα χέρια του υιού του, Γκότφριντ, ο οποίος μαθήτευε δίπλα στον πατέρα του από την ηλικία των 12 ετών.

Ο νέος ιδιοκτήτης εισήγαγε μία καινοτόμα ιδέα: πλαστικά τουβλάκια με υποδοχές που συναρμολογούνται μεταξύ τους, στη λογική αρσενικού και θηλυκού. Ήταν μία καινούρια περίοδος για τη LEGO και, σαν «θεϊκό μήνυμα», το 1960 κάηκε το εργοστάσιο που κατασκεύαζε τα ξύλινα παιχνίδια και σώθηκε εκείνο με τα πλαστικά.

Δύο χρόνια μετά, η LEGO άνοιξε δική της αεροπορική γραμμή για να εξάγει τα παιχνίδια στις ΗΠΑ. Το σλόγκαν της εταιρείας ήταν «Μόνο το καλύτερο αξίζει» και οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν συνεχώς να βελτιώνουν και να εξελίσσουν τα παιχνίδια της εταιρείας.

Το 1963 άρχισαν να χρησιμοποιούν άλλο είδους πλαστικό, πιο ανθεκτικό και λιγότερο τοξικό. Τα νέα LEGO θα διατηρούσαν το χρώμα και το σχήμα τους για περισσότερο από 40 χρόνια.

Στις 7 Ιουνίου του 1968 άνοιξε το πάρκο LEGOLAND στη Δανία, το οποίο κάθε χρόνο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες λάτρεις των συγκεκριμένων παιχνιδιών.

Το 1977 η Lego εισήγαγε το σύστημα Technic. Το σύστημα αυτό, αποτελούμενο όχι από τουβλάκια Lego όπως πριν, αλλά από δοκούς με τρύπες, άξονες, γρανάζια και ηλεκτρικούς κινητήρες, παρουσίαζε τεράστιες δυνατότητες για την κατασκευή κάθε είδους μηχανολογικών κατασκευών. Τα διάφορα κομμάτια κατασκευάζονται με ακρίβεια χιλιοστού, για να μπορούν να συνδέονται τέλεια μεταξύ τους.

Κι έτσι, από το έρεισμα της πατρικής αγάπης, έφθασε να θεμελιωθεί ένας εταιρικός κολοσσός αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, που χαρίζει χαμόγελα σε εκατοντάδες εκατομμύρια παιδικά πρόσωπα.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της κατασκευής και μετά την ολοκλήρωση του έργου:

Η πλατεία Αριστοτέλους

Ο Λευκός Πύργος

Το κέντρο της πόλης

Η διαδικασία κατασκευής