Skip to main content

Το «κατηγορώ» της Γερουσίας για τη Goldman Sachs

Τεράστια ποσά σε βάρος των πελατών του αποκόμισε ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός Goldman Sachs κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των περασμένων ετών, όπως διαπιστώνει έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Τεράστια ποσά σε βάρος των πελατών του αποκόμισε ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός Goldman Sachs κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των περασμένων ετών, όπως διαπιστώνει έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις έρευνες, τα email των στελεχών της Goldman Sachs αποκαλύπτουν ότι οι πελάτες εξαπατήθηκαν σχετικά με επενδύσεις σε ακίνητα που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο δημοκρατικός γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της υπο-επιτροπής έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας, χαρακτήρισε την Goldman Sachs «καζίνο» και «κυλιόμενο διάδρομο», που δηλητηρίασε με τοξικούς τίτλους την αμερικανική οικονομία. Ο Καρλ Λέβιν κατηγόρησε επίσης την τράπεζα ότι κέρδισε χρήματα πουλώντας στις αρχές του 2007 στους πελάτες αυτά τα προϊόντα που ήταν συνδεδεμένα με στεγαστικούς τίτλους υψηλού κινδύνου, χωρίς να τους ενημερώσει ότι η τράπεζα πληρωνόταν από κερδοσκοπικά κεφάλαια για να δημιουργήσει συναλλαγές που επέτρεπαν στα κεφάλαια αυτά να στοιχηματίζουν εναντίον αυτών των ίδιων τίτλων.

Υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης και μεταξύ τους ο διευθύνων σύμβουλος Λόιντ Μπλανκφάιν θα καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής την Τρίτη. Στην προετοιμασμένη του κατάθεση ο Μπλάνκφαιν διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα δεν στοιχημάτισε εις βάρος της στεγαστικής αγοράς και εις βάρος των πελατών της και ότι, αντίθετα, κατέγραψε απώλειες ύψους 1,2 δισ. δολ. σε τίτλους που συνδέονται με την αγορά της στέγης.

«Διαφωνούμε απολύτως με την κατηγορία της υπο-επιτροπής έρευνας, αλλά αναγνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην κατανοούν σωστά τόσο πολύπλοκες συναλλαγές», σημειώνει στην κατάθεσή του ο διευθύνων σύμβουλος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Απριλίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατέθεσαν μήνυση σε αστικά δικαστήρια κατά της Goldman Sachs, επειδή απέκρυψαν σύγκρουση συμφερόντων.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs αρνείται κατηγορηματικά κάθε παραπλανητική ενέργεια και θεωρεί τις κατηγορίες της SEC νομικά λανθασμένες. Τονίζει ακόμα ότι από την κρίση στην αγορά ακινήτων η τράπεζα έχασε περισσότερα από 1 δισ. δολ.