Skip to main content

Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στην υλοποίηση της διακήρυξης για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στη υλοποίηση της διακήρυξης στην οποία κατέληξε η διάσκεψη για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP).
Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στη υλοποίηση της διακήρυξης στην οποία κατέληξε η διάσκεψη για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP), που αφορά τον αφοπλισμό και τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερης από όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.

«Αυτή η διακήρυξη είναι βαθιά υποκριτική και ανίσχυρη. Αγνοεί την πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής και τις πραγματικές απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουν η περιοχή και ολόκληρος ο κόσμος», αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τορόντο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το κείμενο «στιγματίζει το Ισραήλ, τη μοναδική πραγματική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και τη μόνη χώρα που απειλείται με αφανισμό», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Με δεδομένη τη μεροληπτική φύση αυτής της διακήρυξης, το Ισραήλ δεν θα είναι σε θέση να λάβει μέρος στην υλοποίησή της».

Η διάσκεψη για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP) υιοθέτησε χθες κατά πλειοψηφία μία τελική διακήρυξη που προτείνει τη διεξαγωγή το 2012 μίας διεθνούς διάσκεψης για την αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής.

Το κείμενο της διακήρυξης ξεχώριζε το Ισραήλ λέγοντας ότι «πρέπει το Ισραήλ να προσχωρήσει στη Συνθήκη (Μη Διάδοσης των Πυρηνικών) και να θέσει όλες τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στα παγκόσμια εχέγγυα της ΙΑΕΑ».